All posts by Lazo Angelovski

Концерт под наслов „Аманетот на баба ми“

На 10.05.2023 год. во 19:00 часот во Домот на АРМ се одржа концерт под наслов „Аманетот на баба ми“. Целта на овој концерт беше да се оживее традицијата, обичајот, орото и песната на еден народ. Кај учениците да се развие љубов и почит кон традицијата, Драмската секција која ја раководи наставничката по Македонски јазик Костадинка Поповка ги раскажа обичаите, хорот ги испеа композициите:Ајде слушај Калеш Анѓо и Чае шукарие. Беа одиграни и ората: Грбач, Тресеница, Водарки и Ќупурлика под водство на наставничката по музичко образование Тања Крстевска. Со овој концерт докажаа дека се достојни следбеници на Аманетот на еден народ. Целиот концер беше проследен со многу аплаузи од публиката. Вака се продолжува традицијата и ние сме горди на нашите ученици.

Натпревари по музичко образование

Училишниот Хор на нашето училиште се натпреваруваше на општински и регионален натпревар во Хорови одрганизиран од страна на ЗМП и во голема конкуренција се закити со 2 место.Честитки до учениците и наставничката Тања Крстевска за постигнатиот успех.

Мандолинскиот оркестар на нашето училиште, постигна голем успех, со освојување на 1 место на Регионалниот натпревар со 98 бода и заслужен пласман на Државниот натпревар на оркестри во Валандово, организиран од Здружението на Музички педагози, каде што освои 1 место со 92 бода. Честитки до учениците и до наставничката по музичко образование Наташа Димоска за постигнатиот успех.

Учениците Калина Антовска IX-6 одд. Доротеа Барбутова VI-3 одд. и Александра Митевска VIII-3 одд. под менторство на наставничката по Музичко образование Тања Крстевска постигнаа голем успех на општинскиот и регионалниот натпревар организиран од страна на ЗМП во категорија Вокални интерпретатори и го освоија 1 место и се здобија со пласман на ДРЖАВЕН НАТПРЕВАР кој се одржа во Прилеп на ден 06.05.2023 во Домот на културата,и ги постигнаа следните резултати.

 • Калина Антовска 1 место-99 бода
 • Доротеа Барбутова 1 место-91 бод
 • Александра Митевска 2 место-83 бода.

Државен натпревари по англиски јазик

На 6.05.2023 година се одржа Државниот натпревар по англиски јазик. Нашето училиште беше домаќин на овој натпревар.

Учениците ги освоија следните резултати:

V одд
Наставник-ментор: Маја Тенев
21 место – Андреа Гривчевска (V-4 одд)
22 место – Филип Панајотов (V-5 одд)
VI одд
Наставник-ментор: Љубица Ружинска
7 место – Доротеа Барбурова (VI-3 одд)
17 место – Тео Велески (VI-5 одд)
VIII одд
Наставник-ментор: Мирослава Павлова-Аневска
13 место – Ведран Неделковски (VIII-5 одд)
26 место – Михаил Мицковски (VIII-5 одд)
IX одд
Наставник-ментор: Морфа Петровска
11 место – Ева Георгиевска (IX-3 одд)

Младите франкофони од OОУ ”Лазо Ангеловски” продолжуваат со успесите

Учениците Александар Цветковски од 8 -1 одд. и ученичката Ема Котевска од 9-5 одд., под менторство на проф. Слаѓана Крстевска, присуствуваа на свеченото доделување на дипломите од сите државни натпревари по француски јазик, организирани во текот на учебната 2022 / 2023 година. Свеченоста се одржа на 22 април 2023 година во хотелот Холидеј Ин.
Во истата прилика ученичката Ема Котевска се претстави и на финалниот дел од државниот натпревар во француска шансона со песната ”Premier amour” од Nour и постигна одлични резултати.
Учениците беа наградени за постигнатите успеси со медали и со престој на еднонеделен летен франкофонски камп, организиран од фондацијата Bel Ideal од Франција. Кампот ќе се одржи во месец јуни 2023 година во Михајлово.

Регионален натпревар по биологија и природни науки

Резултати од Регионален натпревар по Природни науки за IV одделение одржан на 10 април 2023 година.
1 награда
 • Јана Колевска IV-6 ментор Билјана Колевска
2 награда
 • Лина Митева IV-6 ментор Билјана Колевска
 • Илина Антовска IV-6 ментор Билјана Колевска
3 награда
 • Тео Илиевски IV-3 ментор Жанета Митровска
 • Мина Додевска IV-3 ментор Жанета Митровска
 • Сара Пановска IV-6 ментор Билјана Колевска
 • Никола Размовски IV–1 ментор Снежана Петреска
 • Ангел Стевков IV-4 ментор Славица Стојановска
 • Васили Кацхински IV–2 ментор Мирјана Смилевска
 • Лука Стошевски IV–5 ментор Лилјана Вурмеска
 • Дина Цекова IV–5 ментор Лилјана Вурмеска
 • Јована Илиевска IV–5 ментор Лилјана Вурмеска
пофалница
 • Ивана Илиевска IV–1 ментор Снежана Петреска
 • Калин Наунов IV–1 ментор Снежана Петреска
 • Ведран Ацковски IV–2 ментор Мирјана Смилевска
 • Михаела Ристовска IV–5 ментор Лилјана Вурмеска
Резултати од Регионален натпревар по Природни науки за V одделение одржан на 10 април 2023 година.
1 награда
 • Ива Котевска V-1
2 награда
 • Јаков Несторовски V-1
3 награда
 • Сара Богатинова V-3
 • Филип Цоковски V-4
 • Војдан Ѓорѓиоски V-2
 • Дамјан Сековски V-2
 • Теофил Сачкарски V-4
 • Филип Трифунов V-5
 • Ведран Салџиевски V-4
 • Кирјана Димитровска V-3
 • Јована Радосављев V-1
 • Стефан Радевски V-2
пофалница
 • Доминика Иванов  V-3
 • Филип Панајотов V-5
 • Калина Миленковска V-5
Наставник ментор: Мартина Неделковска
Резултати од Регионален натпревар по Природни науки за VI одделение одржан на 10 април 2023 година.
2 награда
 • Нина Панчевска VI-2
 • Милан Здравковски VI-1
3 награда
 • Ана Станчева VI-1
 • Лина Соколова VI-2
 • Софија Ристиќ VI-3
 • Калина Поповска VI-2
пофалница
 • Ангелина Митрева VI-2

Наставник ментор: Весна Јорданова

Резултати од Регионален натпревар по Биологија за VII одделение одржан на 7 април 2023 година.
2 награда
 • Никола Зорески VII-1
 • Aна Цијевска VII-1
 • Павел Зафировски VII-3
3 награда
 • Ведран Николиќ VII-4
 • Софија Нинеска VII-5
 • Никола Делиниколов VII-1
 • Арсен Секуловски VII-1
 • Филип Горгијев VII-1
 • Дејана Стојменовиќ VII-1
 • Лука Костадиноски VII-3
 • Сара Драгниќ VII-5
 • Марија Кузмановска VII-1
пофалница
 • Игор Димоски VII-5
 • Теодора Маневска VII-2
Наставник ментор: Донка Митева
Резултати од Регионален натпревар по Биологија за VIII одделение одржан на 7 април 2023 година.
2 награда
 • Александар Цветковски VIII-1
3 награда
 •  Магдалена Ночевска VIII-3
 •  Гаврил Азманов VIII-2
 • Марко Панчевски VIII-4
 • Дарија Митровска VIII-3
 • Александра Митеска VIII-3
 • Дамјан Кузмановски VIII-4
 • Константин Брајаноски VIII-5
 • Анастасија Шеретова VIII-5
пофалница
 • Лука Анастасов VIII-1
 • Виктор Мисаиловски VIII-1
 • Максим Велкоски VIII-5
 • Исидора Павловска VIII-3
Наставник ментор: Донка Митева
Резултати од Регионален натпревар по Биологија за IX одделение одржан на  7 април 2023 година.
1 награда
 • Ана Радеска IX-2
3 награда
 • Марко Колевски IX-6
 • Ива Бошеска IX-2
 • Драгана Кимова IX-4
пофалница
 • Лина Крстеска IX-4
 • Мила Јованоска IX-1
Наставник ментор: Весна Јорданова и Мартина Неделковска