Category Archives: Актуелно

Еколошки активности

На 2.10.2019 год. во периодот од 10:30-12:00 часот во ООУ „Лазо Ангеловски” се реализираше еколошка акција со учениците за чистење на училишниот двор организирана од ЈП Комунална хигиена Скопје и Општина Аеродром.
На 7.10.2019 год. еколошката секција на IV одд. ги продлабочи знаењата на учениците за растенијата и засејаа повеќе видови на зачински растенија.
На 8.10.2019год. еколошката секција на I-2 одделение им пренесе знаења на учениците за растенијата, како се одгледуваат и негуваат. Во рамките на оваа активност засадија повеќе видови на цвеќе.
Eko 8 Eko 7 Eko 6 Eko Eko 5 Eko 4 Eko 3 Eko 1

Избрано логото за Еразмус+ КА229 проектот „Млади новинари денес – одговорни дигитални граѓани утре“

Во периодот од 11-20.09.2019 година беше распишан училишен конкурс за избор на лого за Еразмус+ КА229 проектот „Млади новинари денес – одговорни дигитални граѓани утре“. Конкурсот можете да го погледнете на следниот линк.

На училишниот конкурсот беа поднесени 14 логоа кои беа шифрирани, а потоа со гласање на наставници од ООУ „Лазо Ангеловски“, Аеродром, се одбраа три логоа што ќе ја претставуваат Македонија и нашето училиште. Автори на одбраните логоа на училишниот конкурс беа:

MK logo 1

Лого од Леон Јовановиќ и Драган Божиќ од VII-6 одд.

MK logo 3

Лого од Ана Ваљакова, Сара Костова и Давид Спасовски од VII-1 одд.

MK logo 2

Лого од Давид Боримечкоски и Даријан Атанасовски од VII-6 одд.

Во периодот од 01-04.10.2019 година следеше интернацоналното гласање и избор на логото на проектот. Интернационалниот гласење се состоеше од избор од 15 логоа (по 3 логоа од секое училиште партнер во проектот). Интернационалното жири се состоеше од претставници од секое училиште партнер во проектот, 3 наставници и 3 ученици. Интернационалниот конкурс и сите 15 логоа можете да го погледнете на следниот линк.

По завршувањето на интернационалтото гласање, со најголем број на гласови беше избрано Логото бр. 1 односно логото изработено од Леон Јовановиќ и Драган Божиќ од VII-6 одд. од нашето училиште. Избраното лого освен тоа што ќе биде објавено на веб страната на проектот, ќе биде испечатено на маички кои ќе бидат доставени за време на првата мобилност во Хрватка во октомври 2019 година, а авторот на победничкото лого ќе биде награден.

Означен 5 Октомври – Денот на учителот во ООУ„Лазо Ангеловски“, Скопје

На барање на Здружението на музички педагози, на 5 Октомври, интернационалниот ден на учителот, тим од наставници и стручни соработници при ООУ„Лазо Ангеловски“, општина Аеродром, Скопје, одржаа дисиминација на стекнати знаења и презентација на добри пракси.

За време на дисиминацијата се отворија дискусии за сите предизвиците со кои наставниците секојдневно се среќаваат во наставниот процес од областа на инклузивното образование. Воедно наставниците ги разменија искуствата, ги споделија добрите пракси и учеа едни од други. Прекрасно поминат ден на задоволство на сите присутни.

Европски ден на јазиците

Европскиот ден на јазиците беше создаден за време на Европската година на јазиците во 2001 година, на иницијатива на Советот на Европа и Европската унија.

Одбележување на јазици значи прославување на различностите  и да се зборува на туѓ јазик.  Учење јазик е на дофат на секого. Ентузијазмот и добрата волја можат да отворат прозорци кон нови култури и хоризонти  затоа што јазикот е темел на човечкиот род на кој почива културна историја и традиција .

Во нашето училиште како и секоја година на 26.102019 година се одбележа  Денот на европските јазици со повеќе активности: читање, изработка на знамиња, пароли, поздравни акти на многу јазици и други симболи на земјите од Европа.

Дисеминација на активностите од Еразмус+ КА105 проект „Да го зачуваме минатото за идните генерации“

Во периодот од 10-19.09.2019 година учениците од VIII и IX одделение кои учествуваа во младинската размена во рамките на Еразмус+ КА105 проект „Да го зачуваме минатото за идните генерации“, која се одржа во Вуковар, Хрватска од 19-30.08.2019 година, ги презентираа активностите од рамената пред своите со-ученици од  VIII и IX одделени, со цел да го пренесат своето искуство до размената како и ново стекнатите знаења и развиените компетенции.

Исто така тие направија плакат на кој преку слики и краток опис ги прикажаа активностите и атмосферата за време на размената. Плакатот е поставен во аулата на училиштето.

23 24

На 20.09.2019 година учениците направија и презентација пред раководната служба од училиштето и членовите од Тимот за Еразмус+ проекти.

Погледнете ја видео-репортажа во која се прикажни сите активности од размената направена од ученичката Анастасија Илиевска која беше учесник на рамената