Daily Archives: 26/02/2014

РАБОТИЛНИЦА ЗА ПОДДРШКА НА ЈАПОНСКИТЕ ДЕЦА НАСТРАДАНИ ВО ЦУНАМИ

japonska-rabotilnica

 

На 26.2.2014 година во ОУ „Лазо Ангеловски“ се одржа работилница за поддршка на јапонските деца со цел надминување на трагедијата предизвикана од елементарната непогода Цунами во Јапонија, како и запознавање на македонско – јапонската култура.
На работилницата присуствуваа македонската амбасадорка во Јапонија, Андријана Цветковиќ и претседателката на здружението Мак-Јамс од Скопје, Фросина Гечева – Кочова.
Оваа македонско – јапонска соработка се реализира веќе трета година, така што овој пат се вклучија и учениците од второ (II – 4), четврто (IV – 1) и петто (V-1) одделение.
За време на работилницата учениците беа поделени во групи и изготвуваа македонско – јапонско знаме, ја претставија јапонската традиционална носија – кимоно, цртаа бонсаи, го претставија „Денот на момчињата“ кој во Јапонија се слави на 5-ти март и изработуваа разни декоративни предмети поврзани со јапонската традиција, како што се ладала, оригами, ламби и сл.
На крајот од работилницата учениците покрај изведбата на традиционалната јапонска песна „На брегот“ – „ХАМА БЕ НУТА“, снимија и видео пораки за јапонските деца, со цел полесно да ја надминат елементарната непогода која ги зафати.