Monthly Archives: May 2014

УЧЕНИЦИТЕ НА„ЛАЗО АНГЕЛОВСКИ“ ЈА ПОСЕТИЈА КИНОТЕКАТА НА МАКЕДОНИЈА

 

film

           Кога нешто се случува по трет пат, значи дека тоа прераснало во традиција. Учениците од петто 1 одд. при ОУ „Лазо Ангеловски“,Скопје го посетија веќе традиционалниот фестивал за слика и филм кој се одржа во Кинотеката на Македонија,а воедно беше посетена и библиотеката „Другарче“и Детскиот ликовен центар.     

             Со оглед на тоа што оваа година се одржува Светското фудбалско првенство,еден од понудените филмови е посветен на фудбалот. Тоа е филмот „Чудото од Берн“(Das Wunder von Bern).Ова е прекрасен филм преку кој може да се научат многу нешта за германската повоена историја и значајната улога на фудбалот во Германија

ОСВОЕНО ПРВО МЕСТО НА НАТПРЕВАР ПО ОРАТОРСТВО

 

oratorstvo

 

На 23 мај 2014 год. (петок), осмоодделенецот Филип Михов од ОУ „Лазо Ангеловски“ учествуваше на натпреварот по ораторство што го организира Средното економско и правно училиште на Град Скопје „Арсени Јовков“ и со својот подготвен говор на темата „Генерацијо, сакам да ви кажам“ го освои првото место меѓу сите пријавени учесници од основните училишта на територијата на градот Скопје. Исто така, на овој натпревар учество зеде и седмоодделенката Ева Стојановска којашто одлично се претстави со говорот на тема „Сакам да победувам“. Воедно, учениците добија извонредна можност да ги зајакнат своите ораторски вештини и да го продлабочат своето искуство за суштинските елементи на јавното аргументирано говорење.

ИЗВИДНИЧКИ АКТИВНОСТИ ВО ОУ „ЛАЗО АНГЕЛОВСКИ“

 

 

           Учениците на ОУ „Лазо Ангеловски“ во соработка со „Организацијата на Девојки и Момчиња Извидници“, спроведоа извиднички активности со цел да се запознаат со работата на извидниците и преку забава се стекнаа со вештини за лична безбедност, како и начини за снаоѓање и ориентација во природата.

4-то МЕСТО ЗА УЧЕНИЧКАТА МИХАЕЛА ВЕЛИЧКОВСКА ВО ИТАЛИЈА

Ученичката Михаела Величковска од ОУ „Лазо Ангеловски“ неодамна го освои 4-то место во својата категорија на интернационален натпревар по англиски и италијански јазик „Хипо“, кој се одржа во Лидо ди Џесоло, Италија.
Во групата во која се натпреваруваше Михаела се натпреваруваа 17 учесници од целиот регион и постигна најдобар пласман од сите финалисти од Македонија.
Натпреварот се спроведе во 4 дела – читање, слушање, пишување и зборување. Сите учесници на натпреварувањето добија сертификат за познавање на англискиот јазик.

Регионални натпревари во спелување

На 10 маj 2014 година, во просториите на Американ Колеџ се одржа регионален натпревар „Spelling Bee Macedonia“ на кој учество зедоа и учениците од ОУ „Лазо Ангеловски“.

Најдобрите ученици од сите три категории имаат можност да се натпреваруваат на националниот натпревар за спелување кој ќе се одржи во Скопје на 17 мај 2014 година.

Ученици кои се квалификуваа за учество на националниот натпревари се:

1. Карина Митрева V3 (ментор Милена Игњатова)

2. Антонела Давитковска VI 1 ( ментор Емица Здравев)

3. Матеа Андреевска VIII1 ( ментор Морфа Петровска )