Monthly Archives: October 2015

16 Октомври-Ден на гладта и 8 години од смртта на нашиот Тоше

По повод „Светскиот ден за борба против гладта“ во ООУ„Лазо Ангеловски“ под мотото „Да му помогнеме на гладното другарче“ се организираше хуманитарна акција во собирање храна наменета за оние на кои најмногу им е потребна. Исто така, се спроведе и ликовен конкурс на којшто со прекрасни творби учениците ја изразија својата емпатија кон гладното другарче. Истиот ден во училиштето на големите одмори се слушаше музика од Тоше Проески потсетувајќи се на неговата прерана смрт и големото музичко дело со кое сите се гордееме.

12072588_10208016177824887_1622972740245168413_n 12119158_10208016217305874_2305602202621286872_n 12140651_10208016217265873_8589782488969646995_n

Трето место на Олимпијада по француски јазик

Ива Угриновска ученичка од деветто одделение во ООУ„Лазо Ангеловски“ , под менторство на наставничката по француски јазик Милена Калиновска, го освои третото место на државниот натпревар-олимпијада по француски јазик,2015г.
Натпреварот се одржа на ден 25.4.2015г. на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ -Скопје и на него учествуваа повеќе од 50 ученика од Република Македонија.

11149307_10206611743114897_8080626830240168884_n 11164786_10206611743034895_3611712573060026811_n

Конференција за инклузивно образование и работа со ученици со ПОП

На ден 24.4.2015г. претставници од ОУ„Лазо Ангеловски“ присуствуваа на
конференцијата за инклузивно образование и работа со ученици со посебни потреби во организација на British Council. На конфенцијата покрај претставници од Македонија на темата говореа и стручни лица од Велика Британија.

1559571_10206580161725382_4375676678859138408_n 10407945_10206580161565378_8725704238115988466_n 11113267_10206580161645380_6027398204333375420_n

Денови на ФРАНКОФОНИЈА

На ден 14.03.2015г. во ОУ„Лазо Ангеловски“ со ликовна изложба, изработки од
учениците се обележаа Деновите на Франкофонијата во Република Македонија.
На 20.03.2015 година се одржа приредба во ОУ”Дане Крапчев” по повод денови на Франкофонијата.На оваа приредба учествуваа и ученици од нашето училиште под менторство на наставничката Милена Калиновска.Нашите”Лазовци” се претставија со две точки и добија многубројни пофалби за својот настап.
Франкофонија (фр. L’OIF) е службен назив на „Меѓународната организација на франкофонијата“ , за првпат употребен во 1880г. . Ја сочинуваат 56 земји членки 14 земји набљудувачи . Нејзиното мото е еднаквост, комплементарност, солидарност. Франкофонијата работи и на развојот на лингвистиката и културата во ерата на глобализацијата.

21127_10206277521959577_8716708671800222215_n 1546240_10206277521199558_8711768633136434543_n 10347423_10206307993321342_8774276660444165561_n 10369108_10206277519399513_2467972103171496222_n 11046451_10206307995441395_6685516940337080206_n 11071940_10206277520759547_6615533466185967498_n 11076286_10206277521679570_8025822590472517492_n 11084281_10206307993601349_8382037433274956248_n

Посета од Кембриџ

На ден 18.03.2015г. во ОУ „Лазо Ангеловски“ беа во посета г. Алан Крос и г-ѓа Алисон Бортвик претставници од Меѓународниот центар за наставни програми на Кембриџ со советници од Бирото за развој на образованието. Целта на посетата беше мониторинг на реализацијата на адаптираните наставни програми по предметите математика и природни науки.

13182_10206295715454403_1516184123485128265_n 10615411_10206295707534205_4083092067169898507_n 10995540_10206295714134370_5069779052842200914_n 11066103_10206295707414202_7380476286711466174_n 11067499_10206295714094369_8299024593455626595_n 11081500_10206295709094244_7600981911730317563_n