Monthly Archives: May 2016

Државен натпревар по физика

На 21.05.2016.год. на ПМФ се одржа државниот натпревар по физика.

Ученичката Викторија Митрева од IX – 4 одд. освои пофалница, а Деница Ќорвезир IX – 3 одд,  Антонија Крајчева VIII – 3 одд., Лазар Мицев VIII – 1 одд. имаа успешно учество.

Натпревари „МЛАДИ МУЗИЧАРИ И ИНТЕРПРЕТАТОРИ“

Во организација на Здружението на Музичките педагози на Р.Македонија се реализираа натпревари „МЛАДИ МУЗИЧАРИ И ИНТЕРПРЕТАТОРИ“ во две натпреварувачки дисциплини

-          I- Дисциплина  Хорови и Оркестри

-          II –Дисциплина Вокални интерпретатори (солисти, дуети, триа  и др. вокални состави до 8 члена), и инструменталисти (солисти, дуети, триа  и др. вокални состави до 8 члена);

Натпреварите се реализираа на Општинско и Државно ниво во месеците Април и Мај 2016 год.

Нашето училиште учествуваше во двете дисциплини:

На 19.04.2016 на Општинските хорски смотри настапи Хорот (38 члена) кој го освои II – место

Во втората дисциплина на Општинските хорски смотри се натпреваруваа  солистите кои ги освоија следните места:

I место – Јулија Ѓорѓиеска  V1- солист пејач со пијано „Falling in love

II место  - Мила Цветковиќ V2  - солист пејач со матрица„ Love your self“

II место  - Сара Бурнеска V2  -солист пејач со матрица „Writings on the wall“

III место – Јован Ристовски V2 -солист пејач со матрица „ Drag me down“  

III место – Анета Вртеска VII –солист пејачсо матрица „Skyfall“ Adel

III место – Анастасија Ѓорѓиеска VIII1 –солист пејач со гитара

Пофалница  - Моника Цанева- VIII1 солист пејач со матрица„Aint nobody“

I место – Квартетот со композицијата „ Writings on the wall “

  • Теодора Камчевска VIII2 -солист пејач ,
  • Ева Стојановска  IX2 –пијано
  • Емилија Грковска VIII2-виолина,
  • Иван Димишков  IX2–гитара

I место – Дуото со народната песна „Твојте очи Лено мори

  • Ева Живковска IX 2-солист пејач
  • Гала Атанасова IX 2 –пијано придружба

Натпреварувањето  на Државно ниво продолжи за учениците кои членуваат во  Квартетот (на Општинското ниво го освоија 1 место), кој  се реализираше на 8 мај 2016г.во „Домот на културата“ Кавадарци, каде беше освоено III место во конкуренција на солисти од цела  држава.

Посета од танц групата “The Larondina Dance Company“ од Обединетото Кралство

Британската Амбасада , во согласност со политикита за инклузија и прифаќање на различностите организираше гостување на танц група The Larondine Dance Company од Обединетото Кралство, составена од танчери – лица со посебни потреби во Македонија. Истите имаа настап во Драмскиот театар во Скопје.
Како дел од настаните, членови од групата беа во посета на на нашето училиште и се разменија искуства за програмите за работа со лица со посебни потреби.

Државен натпревар Олимпијади по француски јазик

На ден 14.05.2016 година се одржа двжавниот натпревар Олимпијади по француски јазик на кој учествуваат 46 ученици од различни училишта од државата. Учениците од нашето училиште ги постигнаа следните резултати:

VI место – Ема Пауновска - IX -4 одд. ментор Милена Калиновска

IX место – Филип Наумовски IX -4 одд. ментор Милена Калиновска