Monthly Archives: May 2018

Шести интернационален координативен состанок во рамките на Еразмус+ КА219 проектот „Да ја обоиме иднината“

Во рамките на Еразмус+ КА219 проектот „Да ја обоиме иднината“ (Let’s ART the future) беше одржан шестиот интернационален координативен состанок во периодот од 23-25.05.2018 година во Виена, Автсрија. На состанокот присуствуваат членови од партнер-училиштата од Турција, Бугарија, Романија, Австрија, Италија и Македонија. Од нашето училиште беа присутни координаторот на проектот, Љубица Ружинска, директорот, Перо Арсеновски, одделенскиот наставник, Марина Нанева и наставникот по англиски јазик Марина Николовска-Ристова.

Цели на состанокот беа:

 • посета на надгледни часови-примери на добра пракса;
 • креативни работилници за методите на подучување на уметност;
 • евалуација на остварените проектни активности и исходи;
 • разговор за раководењето на проектот, проектната документација, финалниот извештај за проектот и финансиската документација;
 • евалуација на целиот проект.

За време на состанокот беше прикажано видеото од проектот „Да ја обоиме иднината“ во кои се опфатени сите активности реализирани во рамките на истиот.

Традиционални фолк приказни

Во рамките на Еразмус+ КА219 проект „Да ја обоиме иднината“, предвидена е активноста фолк приказни. Секое партнер-училиште избра една своја национална традиционална фолк приказна која се напиша на англиски јазик и се илустрираше. Од собраните приказни потоа се изработи Збирка со традиционални фолк приказни.

Учениците од партнер-земјите потоа драматизира една од приказните. Учениците од Македонија ја драматизираа романската фолк приказна за време на петтиот интернационален координативен состанок кој се одржа во Скопје во периодот од 28.02-02.03.2018 година. Изведбата на учениците можете да ја проследите подолу.

Учениците од Романија пак ја драматизираа македонската фолк приказна. Видеата од нивната драматизација можете да ги проследите подолу.

Признание за просветен работник од основно образование

На ден 23.5.2018 година Здружението на просветни работници на Град Скопје ги прогласи просветните работници за учебната 2017/2018 година. Свечената манифестецаја и доделување на признание и плакета за просветен работник на годината 2017/2018 се одржа во Кинотека Македонија.  Комисијата за избор на Просветен работник на Град Скопје за учебната 2017/2018 година одлучи признание за просветен работник од основно образование, за одделенска настава да и биде врачено на Марија Матеева, професор по одделенска настава во ООУ ,, Лазо Ангеловски ,, – Скопје.

Токму поради добиеното признание за најдобар просветен работник на годината 2017/2018 год. професорката по одделенска настава Марија Матеева оствари средба и со Градоначалникот на Општина Аеродром. На таа средба Градоначалникот и врачи пофалница за Просветен работник на годината 2017/ 2018 година. 

Натпревари по природни науки за IV, V и VI одделение и биологија за VII, VIII и IX одделение

На 03.03.2018 година во орагнизација на ДБМ во нашето училиште беше организиран и реализиран Општински натпревар по природни науки за IV, V и  VI  одделение и биологија за VII, VIII и IX одделение. На натпреварот присуствуваат 330 ученици од цела територија на Општина Аеродром.

На овој натпревар нашите ученици постигнаа завидни резултати и тоа:

IV одделение

 • IV-1  Дамјан Илиоски-3 место, Дарија Брашнарска-3 место, Огнен Славковски-пофалница
 • IV-2 Ана Радеска-прво место, Ива Бошеска-2 место, Марко Додевски-2 место
 • IV-3 Дона Арсова-пофалница, Исидора Коколанска-пофалница
 • IV-4 Лина Крстеска-2 место, Андреа Лукарова-2 место, Евгенија Велкова-пофалница
 • IV-5 Ванеса Димовска-пофалница, Давид Јосифовски-пофалница
 • IV-6 Марко Колевски-2 место, Матео Каранфилоски-3 место, Владимир Трајковиќ-пофалница

 V одделение

 • V-1 Деана Стојановска-2 место
 • V-2 Ана Ваљакова-пофалница
 • V-3 Марко Бишкоски-2 место,  Филип Бишкоски-3 место, Ана Гривчевска-3 место, Горјан Азманов-3 место, Катерина Ивановска-3 место
 • V-Сара Костова-2 место, Амра Пепиќ–пофалница, Драган Божиќ–пофалница,
 • V-5 Давор Алексиќ-3 место, Теона Ѓеорѓиева-3 место

VI одделение

 • VI–1  Анастасија Каеска–2 место, Ивана Блажева-2 место,  Стефанија Димковска-2 место, Леа Јанковска-2 место, Марија Поповска–3 место
 • VI–Додевска Гала-2 место, Стојковска Марта-2 место
 • VI–4  Драгниќ Миа-2 место,  Митовска Марија-2 место, Кочов Димитриј-2 место,  Георѓиев Марко–3 место
 • VI–5  Вељаноски Марко–3 место, Таневска Јована-пофалница

VII  одделение

 • VII-1 Максимовска Јована-2 место, Смиленовска Габриела–3 место, Трајановска Мила-3 место,  Ѓорѓиеска Јулија-пофалница
 • VII-3 Станчева Марија–2 место, Атанасовска Дафне-2 место, Соколовска Тамара–2 место, Зимбакова Ангела–3 место, Стојилевски Марко–3 место, Кантурска Петра-пофалница
 • VII-4 Стојановиќ Милијана– 1 место, Стефановска Мариела–2 место, Атанасовски Андреј–пофалница, Филиповски Борјан–пофалница, Шушкало Стефан-пофалница
 • VII-5 Свинарски Благоја–3 место, Саралиевска Марија–3 место,

VIII одделение

 • VIII  Мила Стојановска–2 место,
 • VIII  Мила Терзовска-3 место, Мила Спасевска-3 место, Теона Цоневска-3 место, Ружица Јанкуловска-3 место, Ивана Коцева-3 место, Мила Пандилевска-3 место

  IX одделение

 • IX - Бојана Кариќ–1 место
 • IX  Марија Саздовска– 2 место,  Михаела Величковска–2 место, Марија Бошковска–2 место,Карина Митрева–2 место,
 • IX Елена Стаматовска-3 место

На 15.04.2018 година во орагнизација на ДБМ  организиран и реализиран Регионален натпревар по природни науки за IV, V и  VI  одделение и биологија за VII, VIII и IX одделение.

На овај натпревар постигнати се следните резултати:

VI одделение

 • VI–1 Ивана Блажева-3 место,Марија Поповска-3 место, Анастасија Каеска-3 место, Стефанија Димковска–пофалница, Леа Јанковска-пофалница
 • VI–3 Додевска Гала-3 место, Стојковска Марта-пофалница
 • VI–4 Кочов Димитриј-3 место, Митовска Марија-пофалница
 • VI–5 Вељаноски Марко-пофалница

VII  одделение

 • VII–1 Трајановска Мила-пофалница, Максимовска Јована-пофалница, Смиленовска Габриела-учество
 • VII–3 Станчева Марија-3 место  Атанасовска Дафне-пофалница, Соколовска Тамара- пофалница, Зимбакова Ангела-пофалница, Стојилевски Марко-учество
 • VII–4 Стефановска Мариела-учество
 • VII–5 Саралиевска Марија-пофалница, Свинарски Благоја-учество

На 20.05.2018 година во орагнизација на ДБМ на ПМФ беше реализиран Државен  натпревар по природни науки за IV, V и  VI  одделение и биологија за VII, VIII и IX одделение.

Ученичката Марија Станчева од VII–3 одделение освои 1 место. 

 

 

Манифестација „Денови на електротехниката“ и посета на ХЕЦ „МАТКА“

На ден 21.05.2018 година се одржа седмата по ред манифестација „Денови на електротехниката“ во организација на СЕТУ „Михајло Пупин“, каде нашата екипа составена од Григориј Ваљаков од IX-1 одд., Бојана Кариќ од IX-2 одд. и Стефан Кузмановски од IX-3 одд. под менторство на професорот по физика, Жаклина Колевска, имаше успешно учество. На ден 22 .05.2018 година учениците организирано ја посетија ХЕЦ „МАТКА”.

33827364_1743737202386188_6252698730516971520_n