Monthly Archives: December 2018

Новогодишни претстави

На 20.12.2018 година учениците од генерацијата III одд. преку песни, драматизација и игра ја испратија старата и со најубави желби за среќа, радост и мир, ја пречекаа Новата година.

На ден 21.12. 2018 година, актив прво одделение одржаа пригодни новогодишни приредби, секој во својата училница. Учениците се претставија со рецитации и ритмички точки во духот на новогодишните празници. Исто така првачињата организираа и новогодишна работилница во соработка со родителите.

Изработка на новогодишни честитки во рамките на МИО

На ден 19.12.2018 година во ООУ „Лазо Ангеловски“ во рамките
на проектот Меѓуетничка интеграција во образованието се реализира
работилница за изработка на новогодишни честитки.Учениците од четврто и
петто одделение од двете партнер училишта ООУ „Лазо Ангеловски“ и
ООУ „Алија Авдовиќ“ заеднички преку воннаставни активности другаруваа и учеа
за прославувањето на новогодишните празници кај двете етнички заедници
(македонската и албанската).
На почетокот на работилницата учесниците од двете страни научија како
се посакува „Добредојде“ на двата јазика, како и зборови поврзани со
пријателството (љубов, мир ,слобода, другар, дете, честитка, празник, зима и
сл.)
Учениците од нашето училиште на кратко ги запознаа гостите со животот
и работата на нашето училиште. Беа презентирани македонските
традиционални обичаи за време на празниците Божиќ и Бадник. Гостите беа
послужени со божиќен чај и божиќни колачиња.
Учениците во „мешани“ групи изработуваа честитки за Нова година. При
тоа меѓусебно соработуваа и беа поттикнувани,охрабрувани од страната на
наставниците од двете училишта.
Активностите придонесоа за позитивна атмосфера, опкружување ,
унапредување на меѓуетничкото интегрирано образование кај младите.

Училишен натпревар по физика

На ден 12.12.2018 година се одржа училишен натпревар по физика. Учениците ги освоија следните резултати:

VIII одделение

 • прво место: Станчева Марија VIII-3 одд.
 • второ место: Стојановиќ Милијана VIII-4 одд.
 • трето место: Соколовска Тамара VIII-3 одд.

IX одделение

 • прво место: Коцева Ивана IX-2 одд.
 • второ место: Терзовска Мила IX-1 одд.
 • трето место: Цоневска Теона IX-1 одд.

Ментор-Жаклина Колевска

Јога смеа – Соработка со родител Јога инструктор

На ден 06.12.2018 година се реализираше Јога смеа во I-3 одделение во соработка со родител Јога инструктор.

Научно е докажано дека само 20 минути смеење е доволно за нашето тело да ги почувствува сите физиолошки бенефити од смеењето, најчесто часот завршува со медитација на смеење во којашто настапува природното смеење. Јогата за смеење почива на идејата дека секој може да се смее без причина, а тоа да не е поврзано со шеги, вицеви и друг хумор како извор за смеење.

Во вежбите учествуваат сите учесници и преку физички вежби, контакт со очите и контролирано дишење се постигнува право заразно смеење.

Бенефитите од часови по јога за смеење:

 • Го подобрува дишењето како основен начин за нашето тело да има доволно кислород
 • Го смирува умот
 • Ја подобрува концентрацијата
 • Ја подобрува циркулацијата
 • Делуварелаксирачки
 • Ја менува перцепцијата во секојдневието и изнудува секој поединец да се биде задоволен со себе и со средината во којашто живее
 • Работитекоишто до вчера ве нервирале почнувате да ги гледате како нешто минливо дури и смешно
 • Ја подобрува самодовербата и комуникацијата со луѓето околу нас
 • Делува како терапија после поголеми стресови без разлика дали се работи за психички или физички повреди кај личноста
 • Целокупно подобрување на имунитетот
 • Поодобрувањена системот за дигестија и лимфниот систем
 • Кајдецата ја подобрува социјалната вештина и емоционалната интилегенција
 • Кајвозрасните се подобрува менталната, емоционалната и духовната состојба
 • Постојати тврдења дека повозрасната популација има подобрување на кожата (подмладување) откако практикува јога за смеење.

Посета на филијалата на Стопанска банка

На ден 03.12.2018 година учениците од I-3 одд. под раководство на одделенските наставници Лидија Божиноска и Ивана Младеновска беа гости во филијалата на Стопанска банка во реонски центар Ново Лисиче. Цел на оваа посета беше поткрепа на наставата по математика (работа со монети).