Monthly Archives: November 2019

Креативна јазична работилница по германски јазик

На 25.11.2019 година во рамките на проектот германски јазик од прво одделение, а во соработка со Гете Институт Скопје, се одржа креативна јазична работилница. Во рамките на работилницата учествуваше писателот и илустратор Јенс Расмус од Германија. Во рамките на работилницата учениците  имаа можност да го слушаат германскиот јазик од мајчин говорител,  да разговараат со него на интересни теми како животни, пријателство, активности во слободно време и заедно со писателот да илустрираат и напишат мала книга на германски јазик.

Меѓународна изложба “13 Ноември”

На 13.11.2019 година се одржа свечено доделување на награди на ликовниот конкурс организиран од страна на Детскиот ликовен центар по повод “13 Ноември”, денот на ослободувањето на градот Скопје, на кој се закитија со награди нашите ученици: Филип Трифунов II-5 одд., Ванеса Димовска VI-5 одд. и Давид Ангелов III-5 одд.  Честитки за освоените награди им посакуваме уште поголеми успеси во иднина.

Ноември-Месец на науката 2019

На ден 16.11.2019 година на манифестацијата „Ноември-Месец на наука 2019“ во организација на Македонско биолошко друштво и Природно математички факултет од Скопје, во групата природни науки од прво до шесто одделение, трето место за изведување на експеримент освои ученичката Нина Панчевска од III-2 одд., ученикот Марко Панчевски од V-4 одд. освои втора награда, а ученикот Филип Добковски од III-1 одд. доби сертификат за учество.
Во областа биологија ученичките Екатерина Атанасова од VII-4 одд. освои трето место со обермаеров тест и ученичката Пела Серафимов од VII-1 одд. исто така освои трето место со микроорганизми/бактерии.

 

Посета на DSSMITH (поранешна Комуна)

На ден 8.11.2019 година учениците од актив трето ја посетија работната организација DSSMITH (поранешна Комуна) со цел да се запознаат за својствата на хартијата, нејзината обработка, доработка и рециклирање. Истата тема се изучува во месец ноември по предметот природни науки.