Monthly Archives: February 2020

Училишни натпревари по англиски јазик

Во текот на месец февруари 2020 година беа одржани училишни натпревари по англиски јазик. Учениците ги постигнаа следните резултати:

V одделение

 • 1 место: Симона Грашкоска V-5 одд
 • 2 место: Александар Цветковски V-1 одд
 • 3 место: Ведран Неделковски V-5 одд

VI одделение

 • 1 место: Ева Горгиевска VI-3 одд
 • 2 место: Горјана Андреска VI-3 одд
 • 3 место: Анастасија Пецевска VI-3 одд

VII одделение

 • 1 место: Ена Велеска VII-6 одд
 • 2 место: Сара Костова VII-1 одд
 • 3 место: Сара Митевска VII-3 одд

VIII одделение

 • 1 место: Марија Поповска VIII-1 одд
 • 2 место: Анастасија Христовска VIII-3 одд
 • 3 место: Марија Митевска VIII-4 одд

IX одделение

 • 1 место: Дафне Атанасовска IX-3 одд
 • 2 место: Милијана Стојановиќ IX-4 одд
 • 3 место: Мартина Јаначковска IX-6 одд

Одбележување на 21 Февруари – Меѓународен ден на мајчиниот јазик

На 21.2.2020 година, со цел одбележување на 21 Февруари – Меѓународниот ден на мајчиниот јазик, во просториите на училиштето, се одржа поетско читање на коешто учествуваа учениците коишто беа наградени на претходно распишаниот литературен конкурс за поетски творби на тема „Мајчиниот јазик е духовно богатство што вреди да се чува и негува“ за учениците од III до  IX одд., во рамките на училишната библиотека.

Поетското читање започна со рецитација на антологиската песна „Везилка“ на Блаже Конески преку снимена youtube верзија. По најавата за поводот и значењето на 21 Февруари – Меѓународниот ден на мајчиниот јазик, беа доделени дипломи за освоено место на училишниот литературен конкурс на следниве ученици:

Одделенска настава

 • 1 место: Диона Боримечковска 3-3 одд.
 • 2 место: Михаела Јаневска 3-1 одд.
 • 3 место: Анџела Стамкова 5-2 одд.

 Предметна настава:

 • 1 место: Катерина Иванова 7-6 одд.
 • 2 место: Ива Даутовска 9-5 одд.
 • 3 место: Милијана Стојановиќ 9-4 одд.

Наедно, беа доделени пофалници од училишната библиотека на учениците чиишто творби беа успешни според наведените критериуми во конкурсот:

Одделенска настава

 • Филип Анастасов 3-1 одд. „Мајчиниот јазик е духовно богатство што вреди да се чува и негува“
 • Вангелија Митаноска 3-4 одд. „Светот на книгата“
 • Ева Бранковска 3-1 одд. „Мајчиниот јазик е духовно богатство што вреди да се чува и негува“
 • Немања Јорданов 5-6 одд. „Мајчиниот јазик – љубов најголема“
 • Валерија Мит аноска 3-4 одд. „Летечки букви“
 • Максим Збилиќ 3-1 одд. „Мајчиниот јазик е духовно богатство што вреди да се чува и негува“
 • Теона Анѓеловска 5-5 одд. „Мајчиниот јазик“
 • Виктор Мисаиловски 5-1 одд. „Мојот мајчин јазик“
 • Константин и Елена Брајаноски 5-5 одд. „Мојот мајчин јазик“
 • Ана Станчева 3-1 одд. „Мајчиниот јазик е духовно богатство што вреди да се чува и негува“

Предметна настава

 • Анастасија Симовиќ 9-5 одд. „Мајчиниот јазик е духовно богатство што вреди да се чува и негува“
 • Христина Младеновска 6-1 одд. „Мајчиниот јазик“
 • Георгина Митревска 6-1 одд. „Мајчиниот јазик“
 • Рената Синадиновска 8-5 одд. „Мајчин јазик“

Општински натпревар по хемија

На ден 22.02.2020 година се одржа општински натпревар по хемија.

Учениците ги постигнаа следниве резултати:

 • трета награда: СтефанијаДимковска VIII-1 одд.
 • трета награда: Марија Поповска VIII-1 одд.
 • трета награда: СтефанијаДимковска VIII-1 одд.
 • пофалница: Марија Митовска VIII-4 одд.
 • трета награда: Мариела Стефановска IX-4 одд.
 • трета награда: Марија Станчева IX-3 одд.

Ученици се пласирааа и за регионален натпревар.

Ментор: Жаклина Трајковска

ОДРЖАНИ КВАЛИФИКАЦИИ ЗА ИНТЕРНАЦИОНАЛЕН НАТРПРЕВАР HIPPO 2020

На 22.02.2020 година во ООУ “Лазо Ангеловски” Скопје се одржа
квалификацискиот натпревар HIPPO 2020. Натпреварот кој уште е познат како “Англиски без граници” е меѓународен натпревар кој го промовира англискиот јазик. Натпреварувачите доаѓаат од различни краеви на светот, и не само што се
натпреваруваат со своите знаења по англиски јазик, туку истовремено се дружат, развиваат и негуваат пријателски односи, меѓународно разбирање и дух на спортска конкурентност.
Учениците кои ќе постигнат најдобри резултати ќе се натпреваруваат на
полуфиналниот натпревар, a најдобрите кои ќе се пласираат за финале заедно со своите ментори ќе патуваат за Италија од 15 до 17 мај 2020 година.