Monthly Archives: February 2021

Резултати од училишниот конкурс за лого за Еразмус+ КА229 проект „Поинакво образование во училницата во природа“

На училишниот конкурс се пријавија 14 ученици со вкупно 17 изработки. Според насоките во конкурсот само три изработки/ логоа продолжуваат понатаму да се натпреваруваат со логоата од останатите држави, партнери во проектот. Логоата што продолжуваат понатаму се:

1. Александар Цветковски VI-1

1. Aleksandar Cvetkovski VI1

2. Стефан Игњатов IX-4

2. Stefan Ignjatov IX4

3. Марко Панчевски VI-4

3. Marko Panchevski VI4

Останатите ученици што учествуваа на конкурсот ќе добијат пофалници.

 • Матин Новески VIII-5
 • Христијан Јакимов VIII-1
 • Мартин Таневски VI-4
 • Матеј Павловски VIII-1
 • Деа Јаначковска VII-2
 • Мартин Митановски VI-2
 • Андреа Арсовска VII-2
 • Марија Зечевиќ VI-3
 • Андреј Костовски IX-5
 • Натали Ценевска VI-3
 • Матеј Богдановски VIII-2

Галерија со логоата од останатите ученици

Честитки на сите учесници за одличните изработки, а на логота што продолжуваат понатаму им посакуваме успех на интернационално ниво.

Онлајн литературен настан „Милоста кон мајчиниот јазик – наш долг и свето право“

По повод 21 Февруари – Меѓународниот ден на мајчиниот јазик, се организира литературен настан на темата: „Милоста кон мајчиниот јазик – наш долг и свето право“, што ќе се одржи онлајн на 26.2.2021 г. (петок), со почеток во 13:00 часот, на платформата на MS Teams

Линк за онјалн настанот 

Ве покануваме заеднички да го одбележиме Денот посветен на највредното духовно богатство – мајчиниот јазик.

Победници на интернационалниот натпревар по повод Денот за побезбеден интернет

Во периодот од  9-15.02.2021 година се организираше интернационалниот натпревар по повод Денот за побезбеден интернет во рамките на ЕРАЗМУС+ КА229 проектот „Млади новинари денес – одговорни дигитални граѓани утре“  на кој од сите 5 држави учествуваа во 3 категории:

Изборот на најдобрите изработки од секоја категорија беше направен од страна на учениците од сите 5 училишта-партнери во проектот. По пет ученика од секое училиште гласаа онлајн преку Google form, а ова се резултатите од онлајн гласањето:

Категорија видео

 • 1 место – филм бр. 4 (Хрватска) со 41 поен

 • 2 место – филм бр. 3 (Република Северна Македонија) со 39 поени

 • 3 место – филм бр. 2 (Шпанија) со 30 поени

Категорија дигитален стип

 • 1 место – стрип бр. 1 (Хрватска) со 24 поена

stip-lorena-bencak-1-2

 • 2 место – стрип бр. 7 (Романија) со 18 поена

strip-paunica-bogdan

 • 3 место – стрип бр. 4 (Република Северна Македонија) со 17 поена

strip-1-1

Категорија расказ

 • 1 место – расказ бр. 1 (Хрватска) со 22 поена

https://youngjournalistshome.files.wordpress.com/2021/02/story-1.pdf

 • 2 место – расказ бр. 6 (Република Северна Македонија) со 19 поена

https://youngjournalistshome.files.wordpress.com/2021/02/story-6.pdf

 • 3 место – расказ бр. 2 (Хрватска) со 17 поена

https://youngjournalistshome.files.wordpress.com/2021/02/story-2.pdf

Изработките на учениците од нашето училише се пласираа во секоја категорија, односно во категоријата видео 2 место освои филмот на ученикот Стефан Игњатов 9-4 одд.во категоријата дигитален стрип 3 место освои стрипот на ученичката Теона Ѓорѓиева 8-1 одд. и во категоријата расказ 2 место освои текстот на ученичката Илина Стојановска 6-1 одд. Авторите ќе бидат наградени со слушалки со микрофон.

Резултати од литературен конкурс по повод 21 Февруари – Меѓународен ден на мајчиниот јазик на тема: „Милоста кон мајчиниот јазик – наш долг и свето право“

Во периодот од 9.2.2021 до 16.2.2021 год., по повод 21 Февруари – Меѓународниот ден на мајчиниот јазик, како една од активностите на Еразмус+КА229 проектот „Креативни читатели“, во рамките на училишната библиотека беше распишан литературен конкурс на темата: Милоста кон мајчиниот јазик – наш долг и свето право за учениците од III до IX одд. На овој конкурс се пријавија голем број ученици со свои лични литературни творби, поделени во две категории, и тоа: песна (поетска творба) за учениците од III до V одд. и есеј (прозен текст) за учениците од VI до IX одд. Целта на литературниот конкурс за мајчиниот јазик е да се развива и поттикнува изградувањето на јазичната свест кај младите, како и да се сака и негува мајчиниот јазик како најголемо духовно богатство на секој поединец.

По разгледувањето на пристигнатите литературни творби и нивното оценување од страна на комисијата составена од наставници, врз основа на определените критериуми, наградени се следниве ученици: 

1.      категорија

 • Одделенска настава

1. место: Марија Кузмановска 5-1 одд.

2. место: Јаков Павловски 4-5 одд.

3. место: Лана Настевска 3-2 одд.

2. категорија

 • Предметна настава:

1. место: Вероника Илијевска Тосковска 6-6 одд.

2. место: Александар Цветковски 6-1 одд.

3. место: Ванеса Димовска 7-5 одд.

Пофалени ученици за успешно учество на литературниот конкурс се:

 • Одделенска настава
 1. Никола Зорески 5-1 одд. „Македонскиот јазик, мојата татковина“
 2. Лара Митевска 3-3 одд. „Милоста кон мајчиниот јазик – наш долг и свето право“
 3. Милан Здравковски 4-1 одд. „Милоста кон мајчиниот јазик – наш долг и свето право“
 4. Филип Цоковски 3-4 одд. „Милоста кон мајчиниот јазик – наш долг и свето право“
 5. Јана Ѓорѓиевска 3-4 одд. „Триесет и една светилка“
 6. Диона Боримечкоска 4-3 одд. „Милоста кон мајчиниот јазик – наш долг и свето право“
 7. Максим Христовски 3-2 одд. „Аманет“
 8. Нина Панчевска 4-2 одд. „Мајчиниот јазик“
 9. Симона Рајковчевска 3-2 одд. „Јазикот наш бисери носи“
 • Предметна настава
 1. Ива Бошеска 7-2 одд. „Мајчиниот јазик – нашиот идентитет и култура“
 2. Ема Котевска 7-5 одд. „Две баби и нови идеали“
 3. Калина Граорковска 6-6 одд. „Мајчиниот јазик – наша должност“
 4. Илина Стојановска 6-1 одд. „Мојот мајчин јазик“
 5. Александра Митеска 6-3 одд. „Нашиот мајчин јазик“
 6. Магдалена Ноческа 6-3 одд. „Зошто се сака јазикот?“

Им честитаме на наградените и пофалените ученици, како и на сите други учесници на литературниот конкурс на темата: „Милоста кон мајчиниот јазик – наш долг и свето право“ и ги поттикуваме и во иднина да пишуваат свои литературни дела, затоа што нема нешто поубаво од тоа да се пишува, твори и зборува на својот мајчин јазик.

Нека ни е честит Денот на мајчиниот јазик!

Општински натпревар по физика

На 12.02.2021 година се одржа Општински натпревар по физика. Пласман за учество на регионален натпревар постигнаа учениците:

 • Филип Бишкоски 8-1 одд.
 • Марко Бишкоски 8-1 одд.
 • Даријан Атанасовски 8-6 одд.
 • Давид Боримечковски 8-6 одд.
 • Миа Драгниќ 9-4 одд.
 • Димитри Кочов 9-4 одд.
 • Марија Митовска 9-4 одд.
 • Анастасија Христовска 9-3 одд.