Monthly Archives: April 2021

Регионален натпревар по англиски јазик

На 17.04.2021 година онлајн се одржа Регионалниот натпревар по англиски јазик. Учениците од нашето училиште ги постигнаа следните резултати:

V одделение (ментор Оливера Доновски)

  • 1 место: Павел Зафировски
  • 2 место: Кирил Здравев

VI одделение (ментор Мирослава Павлова-Аневска)

  • 1 место: Мила Настевска 
  • 1 место: Александар Цветковски

VII одделение (ментор Морфа Петровска)

  • 1 место: Ева Георгиевска
  • 2 место: Горјана Андреска

VIII одделение (ментор Љубица Ружинска)

  • 1 место: Ена Велеска
  • 1 место: Сара Костова

IX одделение (ментор Маја Тенев)

  • 1 место: Марија Поповска
  • 2 место: Миа Драгнич

Сите ученици се пласираа за учество на Државниот натпревар.

Онлајн литературно читање по повод одбележувањето на 21 Март – Меѓународен ден на поезијата

На 16.4.2021 година беше реализирано онлајн литературно читање по повод одбележувањето на 21 Март – Меѓународен ден на поезијата. Овој литературен настан беше организиран за учениците коишто беа пофалени на претходно распишаниот училиштен литературен конкурс на слободна тема во рамките на училишната библиотека, како дел од активностите на програмата на нашиот Еразмус+ КА229 проект „Креативни читатели“.

Учениците имаа можност да се претстават со своите лични литературни творби коишто беа посветени на тема со мотивите среќа, желба, другарство, љубов, книга, училиште и сл. Преку нивниот творечки ентузијазам , беа промовирани вредностите на вистинското другарство, возбудата од доаѓањето на пролетта, растрепереноста од првата љубов, љубовта кон мајката, книгата, татковината и многу други кои беа инспирација за нашите млади творци. Литературното читање се одвиваше преку платформата MS Teams, така што секој имаше прилика да го проследи. Учениците имаа можност слободно да се изразат себе си преку ваков облик на литературно дружење и беа мотивирани и во иднина да творат и да учествуваат на училишните литературни настани. Едно големо браво за водителите, учесниците, но и за библиотекарот на училитето, менторите и родителите за севкупната поддршка на овој настан.

Осмооделенците беа во улога на уредници

На 14.04.2021 година беше реализирана онлајн работилница „Биди уредник“ (Be an editor) за време на часовите со учениците од VIII-2 и VIII-3 одд. од страна на предметниот наставник,  Љубица Ружинска. Работилницата е дел од нашиот Еразмус+ КА229 проект „Млади новинари денес – одговорни дигитални граѓани утре“ преку кои учениците ќе можат да ја развијат дигиталната писменост и да се поттикнат за одговорно дигитално граѓанство.

Целта на оваа работилница е учениците да научат повеќе за одговорностите на уредникот и најважните етички правила на новинарската професија. Во планираните задачи учениците беа ставени во улога на уредници и можеа да предложат измени кои би ги извршиле доколку се уредници во весник во кој е објавен предложениот натпис.

Материјалите од работилницата можете да ги најдете на следниот линк.

Текстот за текот на работилницата можете да го прочитате во нашиот дигитален весник на следниот линк.

Онлајн литературен настан по повод 21ви Март -Меѓународниот ден на поезијата

По повод 21 Март – Меѓународниот ден на поезијата, се организира литературен настан на кој ќе се претстават најуспешните творби на учесниците во овој настан. Истиот ќе се одржи онлајн на 16.04.2021 г. (петок), со почеток во 12:15 часот, на платформата на MS Teams

Линк за онлајн настанот 

Ве покануваме заеднички да го одбележиме Денот посветен на убавиот збор.

Избрано логото за Еразмус+ КА229 проектот „Поинакво образование во училницата во природа“

Во периодот од 7-17.02.2021 година беше распишан училишен конкурс за избор на лого за Еразмус+ КА229 проектот „Поинакво образование во училницата во природа“. Конкурсот можете да го погледнете на следниот линк. На училишниот конкурс се пријавија 14 ученици со вкупно 17 изработки. Според насоките во конкурсот беа избрани три логоа што ќе ја претставуваат Македонија и нашето училиште. Истите можете да ги погледнете на следниот линк.

Во периодот од 6-11.04.2021 година следеше интернацоналното гласање и избор на логото на проектот. Интернационалниот гласење се состоеше од избор од 15 логоа (по 3 логоа од секое училиште партнер во проектот). Логоата од сите партнер-училиште можете да ги погледнете на ФБ страната на проектот и на Инстаграм профилот на проектот. Интернационалното жири се состоеше од претставници од секое училиште партнер во проектот, 5 наставници и 5 ученици.

results

По завршувањето на интернационалтото гласање, со најголем број на гласови беше избрано логото бр. 7 односно логото изработено од Стефан Игњатов IX-4 одд. од нашето училиште.

2. Stefan Ignjatov IX4