Monthly Archives: February 2022

Одбележување на 21 Февруари – Меѓународниот ден на мајчиниот јазик

По повод 21 Февруари – Меѓународниот ден на мајчиниот јазик, во нашето училиште беше организиран литературен настан под мотото „Милоста кон мајчиниот јазик – наш долг и свето право“. Во рамките на настанот беа опфатени неколку активности.
Пред присутните настaвници и учениците, група ученици од IX одд. преку презентација го претставија историскиот развој на македонскиот јазик од почетокот на XX век па сѐ до кодификацијата на македонската стандарднојазична норма. Учениците од драмската секција изведоа куса драматизација за значењето и грижата за мајчиниот јазик од страна на учениците.
В.д. директорката м-р Магдалена Петреска им ги додели признанијата на наградените ученици за освоените места на минатогодишниот литературен конкурс за мајчиниот јазик, распишан во рамките на училишната библиотека, по што секој ученик ја прочита својата литературна творба посветена на мајчиниот јазик.
Наградени ученици:
I категорија – песна (поетска творба)
 • 1 место: Марија Кузмановска 6-1 одд.
 • 2 место: Јаков Павловски 5-5 одд.
 • 3 место: Лана Настевска 4-2 одд.
II категорија – есеј (прозна творба)
 • 1 место: Вероника Илијевска Тосковска 7-6 одд.
 • 2 место: Александар Цветковски 7-1 одд.
 • 3 место: Ванеса Димовска 8-5 одд.
Големиот Крсте Петков Мисирков за јазикот ќе рече: ,,Милоста кон родниот јазик е наш долг и наше право. Ние сме должни да го милуваме нашиот јазик, зошто е наш, исто како што е наша татковината. Еден народ што го изгубил својот јазик, личи на човек кој го изгубил патот и не знае ни каде оди, ни кој е. Без јазик сме никој и ништо!”
Наша обврска е да го чуваме и милуваме мајчиниот јазик, затоа што тој е најцврстиот столб на нашиот идентитет и постоење, тој е наше културно обележје и наше духовно богатство дадено од прадедовците. Македонскиот јазик е единствен јазик и тој постоел, постои и ќе постои засекогаш.
Нека ни е честит Меѓународниот ден на мајчиниот јазик!
Нека ни е вечен јазикот наш македонски!

Општински натпревар по физика

На општински натпревар по физика одржан на 11.02.2022 година организиран од ДФРМ, учениците Ана Радеска, Ива Бошеска, од 8-2 одд. и Анастасија Пецевска од 8-3 одд.Марко и Филип Бишкоски од 9-1 одд. и Даријан Атанасовски од 9-6 одд. се пласираа за учество на регионален натпревар.

Општински натпревар по природни науки и биологија

На Општинскиот натпревар по природни науки кој се одржа на 11.02.2022 година и биологија кој се одржа на 9.02.2022 година нашите ученици ги постигнаа следните резултати:

IV одделение

 • Јаков Насторовски  IV-1 освои I место, (Ментор: Емилија Христова)
 • Јована Крстевска  IV-1 освои пофалница, (Ментор: Емилија Христова)
 • Стефан Радевски   IV-2 освои II место, (Ментор: Анета Димовска)
 • Дамјан Сековски   IV-2 освои II место, (Ментор: Анета Димовска)
 • Војдан Ѓорѓиевски   IV-2 освои III место, (Ментор: Анета Димовска)
 • Сара Богатинова IV-3 – II место (Ментор: Лидија Божиноска)
 • Мила Колевска IV-3 – II место (Ментор: Лидија Божиноска)
 • Леа Драмиќанин IV-3 – III место (Ментор: Лидија Божиноска)
 • Филип Цоковски IV-4 освои II место, (Ментор: Марија Митева)
 • Александар Јакимовски IV-4 освои III место, (Ментор: Марија Митева)
 • Јана Пашоска IV-4 освои III место, (Ментор: Марија Митева)
 • Филип Панајотов IV-5 освои I место, (Ментор: Светлана Јосифоска)
 • Филип Трифунов IV-5 освои III место (Ментор: Светлана Јосифоска)
 • Стефан Трајковски IV-5 освои III место (Ментор: Светлана Јосифоска)
 • Кристијан Доцевски IV-6 освои II место (Ментор: Билјана Спасовска)
 • Мишо Рогачиќ IV-6 освои III место (Ментор: Билјана Спасовска)

rezultati-natprevar

raezultati VI

6 ОДД

7 одд т

rezultati VIII

9 одд

Противпожарен сојуз на град Скопје

На 10.2.2022 година на свечениот повик за доделување на дипломи и награди во организација на Противпожарниот сојуз на град Скопје нашето училиште освои III место за изработка на ликовна творба од страна на ученичката Мила  Мавровска и диплома за менторот/наставник Теодора Јовановска, за постигнати резултати во едукација на учениците и подигање на јавната свест за заштита на граѓаните.