Ноември – месец на науката 2018

На ден 10.11.2018 година се одржа манифестацијата „Ноември – месец на наука 2018“ во организација на Македонското биолошко друштво (МБД), Сојузот на хемичарите и технолозите на Македонија (СХТМ), Друштвото на физичарите на Република Македонија (ДФРМ), Сојуз на математичари на Македонија (СММ), Македонското географско друштво (МГД), Македонското астрономско друштво (МАД), Скопското астрономско друштво (САД), Македонското еколошко друштво (МЕД), Истражувачкото друштво на студенти биолози (ИДСБ) и Природно-математичкиот факултет (ПМФ).

Во групата: природни науки од прво до четврто одделение

  • второ место за изведување на експеримен (Пренесување на вода кај растенијата) освоија ученичките Нина Панчевска и Калина Поповска од II одделение, наставник-ментор: Кристина Башовска;
  • второ место за изведување на експеримен (Модел на циклус на вода) освоија учениците Марко Панчевски и Мила Манева од IV одделение, наставник-ментор: Жанета Митровска.

Во групата по физика:

  • Мила Пандилеска од IX-5 одд, учество во манифестација и учество во 42 школа за физичари, наставник-ментор: Жаклина Колевска.

Во групата природни науки и географија:

  • прва награда: Сара Митевска и Бисера Ацеска VI-2 одд. (експериментот  ”Лимон батерија”)
  • трета награда: Катерина Иванова и Теодора Саздановска VI-6 одд. (експериментот “Месечеви мени”)
  • трета награда: Деана Стојановска VI-4 одд. (експериментот “Креда во боја”)

Ученици кои се представија со експерименти и изработки се:

  • Пела Серафимов и Лука Ѓриќ VI-1, Сара Костова и Матеј Цветковски VI-1, Анастасија Мангарова и Симона Велкоска  VI-3, Моника Гиразова и Тина Туџарска VI-4,Сара Стевановска VI-4, Екатерина Атанасова VI-4, Ена Велеска и Софија Тасиќ VI-4  одделение.

Ученицте беа  под менторство на наставниците Весна Јорданова природни наки и Ане Аврамовска географија.