Европски ден на јазиците

Европскиот ден на јазиците беше создаден за време на Европската година на јазиците во 2001 година, на иницијатива на Советот на Европа и Европската унија.

Одбележување на јазици значи прославување на различностите  и да се зборува на туѓ јазик.  Учење јазик е на дофат на секого. Ентузијазмот и добрата волја можат да отворат прозорци кон нови култури и хоризонти  затоа што јазикот е темел на човечкиот род на кој почива културна историја и традиција .

Во нашето училиште како и секоја година на 26.102019 година се одбележа  Денот на европските јазици со повеќе активности: читање, изработка на знамиња, пароли, поздравни акти на многу јазици и други симболи на земјите од Европа.