Краткорочна размена на група ученици во рамките на Еразмус +КА229 проектот “Поинакво образование во училницата во природа”

Во рамките на Еразмус+ КА229 проектот „Поинакво образовавие во училницата во природа“ (Slow down education in the nature) беше одржана краткорочна размена на група ученици во периодот од 04-07.04.2022 во Естонија. На обуката присуствуваат ученици и наставници од партнер-училиштата од Естонија. Латвија, Романија и Македонија. Од нашето училиште беа присутни следните ученици: Марко Панчевски, Марко Боневски, Олег Петровски, Павел Зафировски, Ангела Крстевска и Миа Сидовска, в.д. директорката Магдалена Петреска и дефектологот Тина Симиќ-Ацковска.

Цел:

 • Запознавање на сите партнер училишта
 • Запознавање на државите учесници, нивната култура и традиции
 • Потикнување на здрав животен стил
 • Запознавање со модулот Slow Life lifestyle
 • Запознавање со начини на учење на ученици кои не зборуваат
 • Поттикнување на свеста за штетата и последиците кои може да ги донесе војната.

Ден 1 (04.04.2022) 

 • Игри за запознавање на учесниците
 • Тура низ училиштето Паладе
 • Посета на Rock study house и Cultural heritage study house
 • Интернационална вечер, учениците ги презентираат своите истражувачки проекти

Ден 2 (05.04.2022)

 • Работилница прв дел: Совети и трикови како да ги визуализираме нашите идеи и како да создаваме добри постери
 • Работилница втор дел: Работа во групи и изработка на постери против војна
 • Часови на отворено и пикник во природа
 • Вечерна прошетка во природа со фенери

Ден 3 (06.04.2022)

 • Посета на Windtower experience center
 • Посета на општината
 • Flashmob против војна на градскиот плоштад
 • Посета на најстариот светилник во Европа кој работи Kopu Lighthouse
 • Посета на Ristna Center of nature education, пикник и учење во природа
 • Ноќна тура во Suuremoisa Manor

Ден 4 (07.04.2022)

 • Посета и тура низ училиштето Suuremoisa
 • Работилниц во училиштето Suuremoisa
 • Посета на Kardla sport center
 • Забава и пливање во базен
 • Завршна вечер