Учество на натпревари и освени награди 2015/2016

Награди на меѓународни и домашни конкурси по ликовно образование

Пристигнаа медалите и дипломите на учениците од Основното училиште „Лазо Ангеловски“ кои во изминатиот период беа добитници на повеќе награди на меѓународни и на домашни конкурси по ликовно образование. Се закитија со нови награди и ја промовираа државава во светот.Земаа учество на меѓународниот ликовен конкурс во Газиантеп – Турција кој беше организиран од страна на Mizyel Gallery Museum. Ученичката Ана Трајановска од II-3 одделение освои златен медал и диплома и нивните наставнички Марина Нанева и Слаѓана Атанасовска за менторство добија дипломи, ученичката Андреа Лукарова од II-4 одделение освоиви сребрен медал и диплома а нивните, наставнички Светлана Јосифоска и Јана Перковска за менторството добија дипломи. Учениците Ева Блажевска, Алек Атанасовски и Каја Михајлова од III-3и Марија Златановска од V4 се закитија со дипломи за најуспешни цртежи за изложба, а нивните наставнички Марија Матеева, Драгана Николова и Снежана Димовска за менторство добија дипломи.

13413663_1698192070429960_3060540700586881397_n

Државен натпревар по Природни науки за IV и V одд.

Официјалните резултати од првиот Државен натпревар по Природни науки за IV и V одд. одржан на 04.06.2016 на ПМФ, се следните:
Прва награда – Мариела Стефановска V-4 одд.
Трета награда:
Милијана Стојановиќ V-4 одд. и Марија Станчева V-3 одд.
Лина Продановска IV-3 одд.и Гала Додевска IV-3 одд.
Пофалници:
Мартина Јаначковска V-6 одд. и Матеј Спасевски V-2 одд.
Учество – Габриела Смиленовска V-1 одд. и Јована Таневска IV-5 одд.

Прв регионален натпревар по природни науки за IV и V одделение

На 21.05.2016 година во нашето училиште за прв пат се организираше Регионален натпревар по природни науки на цел скопски регион за IV и V одделение. На ниво на регион 5.1 учествуваат вкупно 111 ученици од овие две одделенија. Од објавените резултати нашите ученици имаат освоено повеќе награди и пофалници.

IV одделение

 • Стефанија Димковска – II место,
 • Лина Продановска, Гала Додевска и Јована Таневска – III место

и одат на Републички наторевар.

 • Јана Тасевска – III место
 • Мина Трајковска, Марко Велјаноски и Марко Ангелов – пофалници.

V одделение

 • Марија Станчева – I место,
 • Габриела Смиленовска – II место,
 • Матеј Спасовски, Мартина Јаначковска, Мариела Стефановска и Милијана Стојановиќ – III место

и продолжуваат на Републички натпревар.

 • Ангела Зимбакова – III место,
 • Никола Вељановски, Дафне Атанасова и Дара Колевска – пофалници.

На Републички натпревар продолжуваат 10 ученици.

Државен натпревар по физика 

На 21.05.2016.год. на ПМФ се одржа државниот натпревар по физика.

Ученичката Викторија Митрева од IX – 4 одд. освои пофалница, а Деница Ќорвезир IX – 3 одд,  Антонија Крајчева VIII – 3 одд., Лазар Мицев VIII – 1 одд. имаа успешно учество.

Меѓународниот натпревар по англиски јазик Hippo Language Competitions

Ученикот Марко Бачваровски освои VI-то место на меѓународниот натпревар по англиски јазик Hippo Language Competitions, кој се одржа во Италија, Лидо Диејесоло на 15ти Мај 2016 година.

13238910_995117970595054_145632401815125090_n

Дисциплината 100 м (ж) на државното првенство за основни училишта 

Ученичката Бојана Митовска од VI – 3 го освои I место во дисциплината 100 м (ж) на државното првенство за основни училишта кое се одржа во Куманово на ден 13.05.2016 г.

Натпревари „МЛАДИ МУЗИЧАРИ И ИНТЕРПРЕТАТОРИ“ 

Во организација на Здружението на Музичките педагози на Р.Македонија се реализираа натпревари „МЛАДИ МУЗИЧАРИ И ИНТЕРПРЕТАТОРИ“ во две натпреварувачки дисциплини

-          I- Дисциплина  Хорови и Оркестри

-          II –Дисциплина Вокални интерпретатори (солисти, дуети, триа  и др. вокални состави до 8 члена), и инструменталисти (солисти, дуети, триа  и др. вокални состави до 8 члена);

Натпреварите се реализираа на Општинско и Државно ниво во месеците Април и Мај 2016 год.

Нашето училиште учествуваше во двете дисциплини:

На 19.04.2016 на Општинските хорски смотри настапи Хорот (38 члена) кој го освои II – место

Во втората дисциплина на Општинските хорски смотри се натпреваруваа  солистите кои ги освоија следните места:

I место - Јулија Ѓорѓиеска  V1- солист пејач со пијано „Falling in love

II место  - Мила Цветковиќ V2  - солист пејач со матрица„ Love your self“

II место  - Сара Бурнеска V2  -солист пејач со матрица „Writings on the wall“

III место - Јован Ристовски V2 -солист пејач со матрица „ Drag me down“  

III место - Анета Вртеска VII –солист пејачсо матрица „Skyfall“ Adel

III место - Анастасија Ѓорѓиеска VIII1 –солист пејач со гитара

Пофалница  - Моника Цанева- VIII1 солист пејач со матрица„Aint nobody“

I место - Квартетот со композицијата „ Writings on the wall “

 • Теодора Камчевска VIII2 -солист пејач ,
 • Ева Стојановска  IX2 –пијано
 • Емилија Грковска VIII2-виолина,
 • Иван Димишков  IX2–гитара

I место - Дуото со народната песна „Твојте очи Лено мори

 • Ева Живковска IX 2-солист пејач
 • Гала Атанасова IX 2 –пијано придружба

Натпреварувањето  на Државно ниво продолжи за учениците кои членуваат во  Квартетот (на Општинското ниво го освоија 1 место), кој  се реализираше на 8 мај 2016г.во „Домот на културата“ Кавадарци, каде беше освоено III место во конкуренција на солисти од цела  држава.

Државен натпревар Олимпијади по француски јазик 

На ден 14.05.2016 година се одржа двжавниот натпревар Олимпијади по француски јазик на кој учествуваат 46 ученици од различни училишта од државата. Учениците од нашето училиште ги постигнаа следните резултати:

VI место - Ема Пауновска - IX -4 одд. ментор Милена Калиновска

IX место - Филип Наумовски IX -4 одд. ментор Милена Калиновска

Државен натпревар по математика 

На  7.5.2016 год. се одржа државниот натпревар по математика.  На натпреварот учествуваа учениците од нашето училиште и ги освоија следните резултати:

I место - Кристина Тасева VII одд. – ментор Виолета Булбуловска

пофалница - Анастасија Крајчева VIII одд. – ментор Вангелица Поповска

Државен натпревар по англиски јазик 

На ден 7.5.2016 година нашето училиште беше домаќин на Државниот натпревар по англиски јазик организиран од страна на ЕЛТАМ-Асоцијација на наставници по англиски јазик на РМ, акредитирана за организирање на натпреварите по англиски јазик од страна на МОН, на кој учествуваа 100 ученици од целата држава.

Благодарност до директорката и техничкиот персонал кои помогнаа натпреварот да се реализира беспрекорно.

На натпреварот ученичката Мартина Јаначковска V-6 одд. го освои 12 место – ментор Морфа Петровска.

Државен натпревар по биологија и природни науки 

Резултати од регионалниот натпревар по биологија и природни науки одржан на 26.04.2016 година

Ученик Одделение Ментор Освоено место
Мила Спасевска 6 (шесто) Цветанка Малческа II
Ивана Коцева 6 (шесто) Цветанка Малческа III
Викторија Митрева 9 (деветто) Цветанка Малческа II
Ива Петреска 9 (деветто) Цветанка Малческа пофалница

Регионален натпревар за спелување

По регионалните квалификации одржани на 23.04.2016 година на коишто учествуваа 46 ученика од ООУ„Лазо Ангеловски, ученикот Горазд Велков од VIII2 одд. се квалификуваше во финалето на Spelling Bee – Државен натпревар за спелување. Ментор-Емицa Здравев,наставник по англиски јазик.
Натпреварот е регистриран како настан што се одржува неколку години со поддршка на волонтерите од Мировниот корпус и American Corner in Macedonia.

13043293_1679193402329827_1262097965576637069_n 13076538_1679193398996494_5189702982463695882_n 13043294_1679193405663160_7960997776016403277_n

Регионален натпревар по Олимпијади за француски јазик 

На ден 22.04.2016 година се одржа регионалниот натпревар по Олимпијади за француски јазик, на кој ученици од нашето училиште ги освоија следните резултати:

III место - Ема Пауновска IX-4 одд. – ментор Милена Калиновска

IV место - Филип Наумовски IX-4 одд.- ментор Милена Калиновска

Двајцата продолжуваат на државниот натпревар.

Регионалниот натпревар по физика 

На регионалниот натпревар по физика одржан на 16.04.2016 година, учениците Викторија Митрева IX – 4 одд. и Лазар Мицев VIII – 1 одд.освоија пофалници, а Деница Ќорвезир IX – 3 одд. и Антонија Крајчева VIII – 3 одд.  обезбедија учество на републички натпревар. Сите ученици одат на републички натпревар. Честитки за учениците.

Државен натпревар „Млади техничари и иноватори“

На 16.04.201 година се одржа акредитираниот државен натпревар „Млади техничари и иноватори“ во ОУ „ Ванчо Прќе“, во организација на Здружение на наставници по техничко образование на Република Македонија, на натпреварот се натпреваруваа повеќе од 150 ученици во десет дисциплини.

Учениците од ООУ „Лазо Ангеловски“ со успех се натпреваруваа во две дисциплини. На  државниот натпревар ги постигнаа следните резултати:

Конструкторство I место

Константина Сарваноска IX одд – ментор Златика Јолеска Даскалов

Електроника II место

Бојан Гавровски VIII  одд – ментор Златика Јолеска Даскалов

Државен натпревар

Регионален натпревар по англиски јазик за основно образование 

На регионалниот натпревар по англиски јазик за основно образование одржан на 16.04.2016 година од страна на ЕЛТАМ-Асоцијација на наставници по англиски јазик на РМ, акредитирана за организирање на натпреварите по англиски јазик од страна на МОН, учествуваа 4 ученици од нашето училиште и ги постигнаа следните резултати:

На натпреварот за V одделение:

I место - Мартина Јаначковска V-6 одд, ментор Морфа Петровска

VIII место - Милијана Стојановиќ V-4 одд, ментор Морфа Петровска

На натпреварот за IX одделение:

VIII место - Ема Шамаковска IX-2 одд, ментор Мирослава П. Аневска

VIII место - Ана Мaрија Јанкова IX-5 одд,  ментор Мирослава П. Аневска

Со ова ученичката Мартина Јаначковска V-6 одд. се пласираа за учество на Државниот натпревар по англиски јазик за основно образование кој ќе се одржи на 07.05.2016 година.

Второ место- Цртежи од конкурсот на тема „Моето училиште во иднина“

На 15.4.2015 година заврши ликовниот конкурс на тема: „Моето училиште во иднина“ што го организираа Општина Аеродром, Општина Карпош и Европското дви