Учество на натпревари и освоени награди 2021/2022

Јуниорска Олимпијада по природни науки

На 01.07.2022, се одржа првиот селекционен натпревар за учество на Јуниорска Олимпијада по природни науки. Нашата ученичка Ана Радеска од 8-2 одд. успешно ја помина првата селекција. Ментор: Жаклина Колевска

Државен натпревар по физика

На државниот натпревар по физика одржан на 04.06.2022 година организиран од ДФРМ, учениците ги постигнаа следните резултати:

 • втора награда – Ана Радеска и Ива Бошеска од 8-2 одд.
 • трета награда - Марко Бишкоски од 9-1 одд.
 • пофалница – Анастасија Пецевска  од 8-3 одд. и Филип Бишкоски од 9-1 одд.

Државен натпревар по хемија

На 27.05.2022 година на ПМФ (институт по хемија) се одржа државен натпревар по хемија, на кој ученичката Ана Радеска од VIII-2 одд.освои прво (I) место.
Ментор: Жаклина Трајковска

Државен натпревар по англиски јазик

На 28.05.2022 година се одржа државниот натпревар по англиски јазик организиран од ЕЛТАМ-МК. Учениците од нашето училиште ги постигнаа следните резултати.

V одделение (ментор Емица Здравев)

 • осмо место - Тео Велески  V-5 одд

VI одделение (ментор Оливера Доновски)

 • тринаесето место – Мила Зарлинова VI-2 одд
 • седумнаесето место - Кирил Здравев VI-1 одд

VII одделение (ментор Мирослава Павлова-Аневска)

 • осумнаесето место - Калина Граорквска VII-6 одд
 • дваесет и второ место - Михаил Мицковски VII-5 одд

VIII одделение (ментор Морфа Петровска)

 • второ место - Анастасија Пецевска VIII-3 одд
 • седумаесето место – Ева Георгиевска VIII-3 одд

IX одделение (ментор Љубица Ружинска)

 • шесто место – Сара Костова IX-1 одд
 • седумаесето место - Ена Велеска IX-6 одд

Државен натпревар по природни науки и биологија

Државен натпревар по природни науки 2022 4, 5 и 6 odd

Државен натпревар биологија 7,8 и 9одд

Државен натпревар по математика 

Државен натпревар математика

Регионален натпревар по хемија

На 06.05.2022 година се одржа регионален натпревар по хемија. Учениците од нашето училиште ги постигнаа следниве резултати:

 • прва награда и пласман на државен натпревар: Ана Радеска VIII-2 одд.
 • трета награда: Ива Бошеска VIII -2 одд.

Ментор: Жаклина Трајковска

Олимпијади по француски јазик 2022

На 06.05.2022 година, во просториите на ООУ “Димитар Миладинов” беше организиран регионалниот натпревар Олимпијади 2022 за учениците од 8 и 9 одд.
На овој натпревар учествуваа следниве ученици од нашето училиште:
 • Ванеса Димовска 8-5 одд.
 • Ема Котевска 8-5 одд.
 • Мила Јованоска 8-1 одд.
 • Кристијан Дамјановски 9-3 одд.
Ученичката Ванеса Димовска освои I (прво) место, а ученичката Ема Котевска освои II (второ) место, со што двете се пласираа на државниот натпревар.
Државните Олимпијади 2022 беа реализирани на 11.05.2022 година, во просторите на ООУ ” Невена Ѓорѓиева Дуња”.
Ученичката Ванеса Димовска од 8 -5 одд. на државниот натпревар освои 3 (трето) место, а ученичката Ема Котевска беше рангирана меѓу првите 5 најдобри учесници

Регионалниот натпревар по математика

Регионален натпревар математика

Регионален натпревар по англиски јазик 

На 07.05.2022 година се одржа регионалниот натпревар по англиски јазик организиран од ЕЛТАМ-МК. Учениците од нашето училиште ги постигнаа следните резултати.

V одделение (ментор Емица Здравев)

 • прво место - Тео Велески  V-5 одд
 • учество - Ива Стојановска V-1 одд

VI одделение (ментор Оливера Доновски)

 • прво место - Кирил Здравев VI-1 одд
 • второ место – Мила Зарлинова VI-2 одд

VII одделение (ментор Мирослава Павлова-Аневска)

 • второ место - Михаил Мицковски VII-5 одд и Калина Граорквска VII-6 одд

VIII одделение (ментор Морфа Петровска)

 • второ место - Анастасија Пецевска VIII-3 одд и Ева Георгиевска VIII-3 одд

IX одделение (ментор Љубица Ружинска)

 • прво место – Ена Велеска IX-6 одд и Сара Костова IX-1 одд

Учениците кои освоија прво и второ место продолжуваат на државен натпревар.

Регионален натпревар по природни науки и биологија 

Регионален натпревар по физика

На регионален натпревар по физика одржан на 02.04.2022 година организиран од ДФРМ, учениците од нашето училиште ги постигнаа следните резултати:

 • 1 награда - Ана Радеска VIII-2 одд
 • 2 награда - Ива Бошеска VIII-2 одд и Анастасија Пецевска VIII-3 одд.
 • пофалница - Марко Бишкоски и Филип Бишкоски IX-1 одд

Сите учеици продолжуваат на државен натпревар.

Регионален и државен натпревар по спелување по француски јазик

на 18.03.2022 година се одржа регионалниот наптревар по спелување по француски јазик. Учениците од нашето училиште ги постигнаа следните резултати:

 • прво место - Александар Цветковски VII-1 одд.
 • второ место - Марко Циплаковски VII-3 одд.
На државниот натпревар, кој се одржана на 02.04.2022 година, истите ученици постигнаа солидни резултати.

Општински натпревар по англиски јазик

На 19.03.2022 година се одржа општинскиот натпревар по англиски јазик организиран од ЕЛТАМ-МК. Учениците од нашето училиште ги постигнаа следните резултати.

V одделение (ментор Емица Здравев)

 • второ место - Тео Велески  V-5 одд
 • трето место - Ива Стојановска V-1 одд

VI одделение (ментор Оливера Доновски)

 • прво место - Кирил Здравев VI-1 одд и Мила Зарлинова VI-2 одд

VII одделение (ментор Мирослава Павлова-Аневска)

 • второ место - Михаил Мицковски VII-5 одд
 • трето место - Калина Граорквска VII-6 одд

VIII одделение (ментор Морфа Петровска)

 • прво место - Анастасија Пецевска VIII-3 одд
 • трето место - Ева Георгиевска VIII-3 одд

IX одделение (ментор Љубица Ружинска)

 • прво место – Ена Велеска IX-6 одд и Сара Костова IX-1 одд

Сите учеици продолжуваат на регионален натпревар.

Општински натпревар по спелување по француски јазик 

на 11.03.2022 година се одржа општинскиот наптревар по спелување по француски јазик. Учениците од нашето училиште ги постигнаа следните резултати:

 • прво место – Александар Цветковски VII-1 одд.
 • второ место – Марко Циплаковски VII-3 одд.
 • трето место – Лука Анастасов VII-1 одд.

Општински натпревар по хемија 

На 25.02.2022 година се одржа општински натпревар по хемија . Учениците од нашето училиште ги постигнаа следниве резултати :

 • втора награда – Ана Родеска VIII-2 одд.
 • трета награда – Ива Бошеска VIII-2 одд.

Ученици се пласираа за регионален натпревар.

Училишни натпревари по англиски јазик

Училишниот натпревар за учениците од 5 одд. се оддржа на 09.02.2022 год. (ментор Емица Здравев)

 • прво место - Ива Стојановска V-1 одд
 • второ место - Тео Велески  V-5 одд
 • трето место - Дарија Димовска V-3 одд

Училишниот натпревар за учениците од 6 одд. се оддржа на 14.02.2022 год. (ментор Оливера Доновски)

 • прво место - Мила Зарлинова VI-2 одд
 • второ место - Кирил Здравев VI-1 одд
 • трето место - Павел Зафировски VI-3 одд

Училишниот натпревар за учениците од 7 одд. се оддржа на 23.02.2022 год. (ментор Мирослава Павлова-Аневска)

 • прво место - Калина Граорквска VII-6 одд
 • второ место - Михаил Мицковски VII-5 одд

Училишниот натпревар за учениците од 8 одд. се оддржа на 24.02.2022 год. (ментор Морфа Петровска)

 • прво место - Анастасија Пецевска VIII-3 одд
 • второ место - Ева Георгиевска VIII-3 одд
 • трето место - Aнастасија Костовска VIII-4 одд

Училишниот натпревар за учениците од 9 одд. се оддржа на 11.02.2022 год. (ментор Љубица Ружинска)

 • прво место - Ена Велеска IX-6 одд
 • второ место - Сара Костова IX-1 одд
 • трето место - Деана Стојановска IX-4 одд

Општинскиот натпревар по математика

FB_IMG_1646476756267

Screenshot_20220303-092646_Office

Screenshot_20220302-142921_Docs

Screenshot_20220302-145052_Docs

Општински натпревар по физика

На општински натпревар по физика одржан на 11.02.2022 година организиран од ДФРМ, учениците Ана Радеска, Ива Бошеска, од 8-2 одд. и Анастасија Пецевска од 8-3 одд.Марко и Филип Бишкоски од 9-1 одд. и Даријан Атанасовски од 9-6 одд. се пласираа за учество на регионален натпревар.

Општински натпревар по природни науки и биологија

На Општинскиот натпревар по природни науки кој се одржа на 11.02.2022 година и биологија кој се одржа на 9.02.2022 година нашите ученици ги постигнаа следните резултати:

IV одделение

 • Јаков Насторовски  IV-1 освои I место, (Ментор: Емилија Христова)
 • Јована Крстевска  IV-1 освои пофалница, (Ментор: Емилија Христова)
 • Стефан Радевски   IV-2 освои II место, (Ментор: Анета Димовска)
 • Дамјан Сековски   IV-2 освои II место, (Ментор: Анета Димовска)
 • Војдан Ѓорѓиевски   IV-2 освои III место, (Ментор: Анета Димовска)
 • Сара Богатинова IV-3 – II место (Ментор: Лидија Божиноска)
 • Мила Колевска IV-3 – II место (Ментор: Лидија Божиноска)
 • Леа Драмиќанин IV-3 – III место (Ментор: Лидија Божиноска)
 • Филип Цоковски IV-4 освои II место, (Ментор: Марија Митева)
 • Александар Јакимовски IV-4 освои III место, (Ментор: Марија Митева)
 • Јана Пашоска IV-4 освои III место, (Ментор: Марија Митева)
 • Филип Панајотов IV-5 освои I место, (Ментор: Светлана Јосифоска)
 • Филип Трифунов IV-5 освои III место (Ментор: Светлана Јосифоска)
 • Стефан Трајковски IV-5 освои III место (Ментор: Светлана Јосифоска)
 • Кристијан Доцевски IV-6 освои II место (Ментор: Билјана Спасовска)
 • Мишо Рогачиќ IV-6 освои III место (Ментор: Билјана Спасовска)

rezultati-natprevar

raezultati VI

6 ОДД

7 одд т

rezultati VIII

9 одд

Противпожарен сојуз на град Скопје

На 10.2.2022 година на свечениот повик за доделување на дипломи и награди во организација на Противпожарниот сојуз на град Скопје нашето училиште освои III место за изработка на ликовна творба од страна на ученичката Мила  Мавровска и диплома за менторот/наставник Теодора Јовановска, за постигнати резултати во едукација на учениците и подигање на јавната свест за заштита на граѓаните.

Ликовни конкурси

Ученикот Дамјан Стефанов од IV – 3 одд. учествуваше во следните консурси и ги постигна следните резултати:

 • трето место – ликовен консурс по повод Европската недела на мобилност прганизирано од страна на Здружението на граѓани Еко Логик
 • специјална награда – на 25.12.2021 година за цртеж во Република Бугарија на меѓународниот конкурс “Роди се дете, син ни се даде” по повод Раѓањето Христово, организиран од страна на детското списание „Щъркел“ (Штрк)
 • второ место – на 07.01.2022 година на меѓународен божиќен конкурс во Република Србија во категоријата ликовна творба (дигитален цртеж “Христос се роди”) во програма Microsoft Paint.

Ликовен конкурс

Во рамки на проектите „Намалување на отпадна пластика на територија на Општина Кочани, Здруженијата „Еко Тим Исток“ – Кочани и „ЕКОЛАЈФ“ – Гевгелија електронски спроведоа ДРЖАВЕН КОНКУРС за избор на најдобра творба на тема: „Да, за рециклирање на пластика“ кој беше наменет за ученици од основно образование, и поделен на две категории:

 • Избор на најубав цртеж за ученици од прво до петто одделение;
 • Избор на најубава творба од реупотребено отпадно ПЕТ пакување за ученици од шесто до деветто одделение.

Во категорија најубав цртеж беше награден и ученикот :

Теофил Сачкарски – IV-4 одделение освои второ место

Ментор: Марија Митева

Теофил Сачкарски 2место_државен

Признание за посебен придонес во заштита на граѓаните и материјалните добра од пожари

Во знак на признание за посебен придонес во заштита на граѓаните и материјалните добра од пожари, Општински противпожарен сојуз, Аеродром се доделени дипломи
Литературен конкурс 
 • III место – Мартин Секуловски и Горјан Крчески IV-4 одд
Ликовен конкурс
 • втора награда - Мила Мавровска
 • трета награда - Филип Димчевски

Литературен конкурс на тема „Мојата најомилена книга“

Во месец декември 2021 на литературниот конкурс на тема „Мојата најомилена книга“ организиран од страна на ЈУ Градска библиотека „Браќа Милединовци“, Скопје

 • Елена Велкоска од VIII-4 одд. освои прво место
 • Симона Рајковчевска  IV-2 III место (Ментор: Анета Димовска)
 • Филип Цоковски IV-4 – II место, (Ментор: Марија Митева)
 • Јана Ѓорѓиевска IV-4  - II место, (Ментор: Марија Митева)
 • Филип Панајотов IV-5 – II место, (Ментор: Светлана Јосифоска)
 • Каан Елмаз  IV-5 – III место. (Ментор: Светлана Јосифоска)

Ликовен конкурс „13-ти Ноември“

На ликовниот конкурс „13-ти Ноември“ организиран од Детскиот ликовен центар, нашите ученици ги освоија наградите:

Одделенска настава:

Прво место

 • Горјан Крнчевски IV-4 одд
 • Ева Доневски V-5 одд
 • Јована Радосављев IV-1 одд

Второ место

 • Мила Колевска IV-3 одд
 • Нина Петрушевска I-5 одд

Трето место

 • Миа Дујовска I-5 одд

Предметна настава:

Прво место

 • Анџела Стамкова VIII-2 одд

Трето место

 • Давид Атанасов VI-5 одд

Стручна работилница на уметничка фотографија

На стручната работилница на уметничка фотографија одржана во ноември 2021 година во организација на ДЕТСКИ ЛИКОВЕН ЦЕНТАР, градско здружение на ликовни педагози, учениците од нашето училиште ги постигнаа следните резулатати:

 • Јаков Павловски V-5 одд.  освоено I место
 • Андреј Тошевски V-5 одд. освоено I место
 • Тео Велески V-5 одд. освоено II место
 • Јана Станковска V-5 одд. освоено II место

ментор Роберта Јордановска

Ликовен конкурс „11-ти Октомври“ 

На ликовниот конкурс „11-ти Октомври“ организиран од страна на Детскиот ликовен центар учениците од нашето училиште ги постигаа следните резулати:

прво место

 • Дамјан Нанунов IV-5 одд.
 • Јана Станковска V-5 одд
 • Јована Радосављев IV-1 одд

второ место 

 • Лика Денковски IV-4 одд.
 • Татјана Тасев I-5 одд.

трето место

 • Филип Трифунов IV-5 одд.

Nasa Space Apps Challenge

На 2-3.10.2021 година на државниот натпревар Nasa Space Apps Challenge 2021 хакатон во чии рамки се одржува и Nasa Kids&Youth Challenge на кој ученичката Меланија Цветкоска  IV-4 одд. (Ментор: Марија Митева) освои II место и доби статуетка и диплома, а на истиот натпревар добија пофалници за учество во финалето и за одлично презентирање на нивните изработки: Марија Петрушевска, Андреј Трајановски, Калина Антоноска, Љупчо Ристовски, Тео Марков IV-4 одд, (Ментор: Марија Митева) и Мишо Рогачиќ IV-6 одд. (Ментор: Билјана  Спасовска). Изработките и цртежите од сите ученици беа изложени на завршната изложба која се одржа во компанијата Netcetera во City Mall.

33-ти меѓународен ликовен конкурс

На 33-тиот меѓународен ликовен конкурс во Турција во организација на Мизуал Арт, на кој учествуваа 3750 натпреварувачи, 266 ментори-наставници од 27 земји учениците од нашето училиште ги освоија следните награди:

 • III место, диплома и бронзен медал - Марија Петрушевска IV-4 одд (Ментор: Марија Митева)
 • дипломи за изложени цртежи на изложбата во Турција – Лука Денковски, Калина Танеска, Калина Антоноска IV-4 одд (Ментор: Марија Митева), Лара Митевска IV-2 одд (Ментор: Анета Димовска), Мила Павлевска, Стефан Трајковски, Дамјан Наунов, Михаела Митева, Филип Трифунов IV-5 одд, (Ментор: Светлана Јосифоска), Калина Мицкоска, Мишо Рогачиќ IV-6 одд. (Ментор: Билјана  Спасовска)

Европската награда за иновативна настава (ЕИТА)

Европската комисија започна нова иницијатива во областа на училишното образование – Европска награда за иновативна настава (ЕИТА). Наградата има за цел да презентира најдобри наставни практики спроведени во рамките на Еразмус+ Програмата, и да искаже благодарност до наставниците и нивните училишта кои дале голем придонес во развојот на наставничката професија. Европската награда за иновативно учење ќе ја нагласи важноста на европската соработка во областа на образованието како и создавањето на европска образовна област во периодот до 2025 година.

Специфични цели на Европската награда за иновативна настава (ЕИТА) се следните :

 • да се истакнат  достигнувањата на наставниците и училиштата и да  се даде поголема видливост на нивната работа;
 • да се идентификуваат и промовираат најдобрите практики за настава и учење;
 • да се поттикне меѓусебното учење помеѓу наставниците и училишниот персонал и
 • да се истакне  вредноста на програмата Еразмус+ за европска соработка со наставници.

Има четири категории за Европска награда за иновативна обука:

 • Едукација и грижа за раното детство;
 • Основно образование;
 • Средно образование и
 • Стручно образование и обука.

Секоја година, Комисијата ќе дефинира тематски приоритет со кој треба да се бават проектите избрани за ЕИТА. Со оглед на настанатата ситуација со пандемијата Ковид-19 и во согласност со Акциониот план за дигитално образование, тематски приоритет на ЕИТА Наградата за 2021 година е учење од далечина (distance/blended/hybrid learning).

Победници на Европска награда за иновативна настава ЕИТА 2021

Оваа година имаше 104 добитници на Европската награда за иновативна настава од различни држави од ЕУ. Нашето училиште беше добитник на Европска награда за иновативна настава 2021 во категоријата за основно образование од нашата држава со нашиот Еразмус+ КА101 проект „Создаваме иновативна иднина“ реализиран во 2016/2017 година

248428888_590500915629053_193617844874029470_n

248172164_255290469880362_3431771874066090882_n

На 20.10.2021 година од страна на Европската Комисија беше одржана онлајн церемонија на која беа претставени сите 104 победници.  На следниот линк можете да ги погледнете видеата на сите победници.