Резултати од литературен конкурс по повод 21 Февруари – Меѓународен ден на мајчиниот јазик на тема: „Милоста кон мајчиниот јазик – наш долг и свето право“

Во периодот од 9.2.2021 до 16.2.2021 год., по повод 21 Февруари – Меѓународниот ден на мајчиниот јазик, како една од активностите на Еразмус+КА229 проектот „Креативни читатели“, во рамките на училишната библиотека беше распишан литературен конкурс на темата: Милоста кон мајчиниот јазик – наш долг и свето право за учениците од III до IX одд. На овој конкурс се пријавија голем број ученици со свои лични литературни творби, поделени во две категории, и тоа: песна (поетска творба) за учениците од III до V одд. и есеј (прозен текст) за учениците од VI до IX одд. Целта на литературниот конкурс за мајчиниот јазик е да се развива и поттикнува изградувањето на јазичната свест кај младите, како и да се сака и негува мајчиниот јазик како најголемо духовно богатство на секој поединец.

По разгледувањето на пристигнатите литературни творби и нивното оценување од страна на комисијата составена од наставници, врз основа на определените критериуми, наградени се следниве ученици: 

1.      категорија

 • Одделенска настава

1. место: Марија Кузмановска 5-1 одд.

2. место: Јаков Павловски 4-5 одд.

3. место: Лана Настевска 3-2 одд.

2. категорија

 • Предметна настава:

1. место: Вероника Илијевска Тосковска 6-6 одд.

2. место: Александар Цветковски 6-1 одд.

3. место: Ванеса Димовска 7-5 одд.

Пофалени ученици за успешно учество на литературниот конкурс се:

 • Одделенска настава
 1. Никола Зорески 5-1 одд. „Македонскиот јазик, мојата татковина“
 2. Лара Митевска 3-3 одд. „Милоста кон мајчиниот јазик – наш долг и свето право“
 3. Милан Здравковски 4-1 одд. „Милоста кон мајчиниот јазик – наш долг и свето право“
 4. Филип Цоковски 3-4 одд. „Милоста кон мајчиниот јазик – наш долг и свето право“
 5. Јана Ѓорѓиевска 3-4 одд. „Триесет и една светилка“
 6. Диона Боримечкоска 4-3 одд. „Милоста кон мајчиниот јазик – наш долг и свето право“
 7. Максим Христовски 3-2 одд. „Аманет“
 8. Нина Панчевска 4-2 одд. „Мајчиниот јазик“
 9. Симона Рајковчевска 3-2 одд. „Јазикот наш бисери носи“
 • Предметна настава
 1. Ива Бошеска 7-2 одд. „Мајчиниот јазик – нашиот идентитет и култура“
 2. Ема Котевска 7-5 одд. „Две баби и нови идеали“
 3. Калина Граорковска 6-6 одд. „Мајчиниот јазик – наша должност“
 4. Илина Стојановска 6-1 одд. „Мојот мајчин јазик“
 5. Александра Митеска 6-3 одд. „Нашиот мајчин јазик“
 6. Магдалена Ноческа 6-3 одд. „Зошто се сака јазикот?“

Им честитаме на наградените и пофалените ученици, како и на сите други учесници на литературниот конкурс на темата: „Милоста кон мајчиниот јазик – наш долг и свето право“ и ги поттикуваме и во иднина да пишуваат свои литературни дела, затоа што нема нешто поубаво од тоа да се пишува, твори и зборува на својот мајчин јазик.

Нека ни е честит Денот на мајчиниот јазик!

Општински натпревар по физика

На 12.02.2021 година се одржа Општински натпревар по физика. Пласман за учество на регионален натпревар постигнаа учениците:

 • Филип Бишкоски 8-1 одд.
 • Марко Бишкоски 8-1 одд.
 • Даријан Атанасовски 8-6 одд.
 • Давид Боримечковски 8-6 одд.
 • Миа Драгниќ 9-4 одд.
 • Димитри Кочов 9-4 одд.
 • Марија Митовска 9-4 одд.
 • Анастасија Христовска 9-3 одд.

Училиштен литературен конкурс на тема: „Милоста кон мајчиниот јазик – наш долг и свето право“

По повод одбележувањето на 21 Февруари – Меѓународниот ден на мајчиниот јазик, во рамките на училишната библиотека се распишува литературен конкурс на тема: „Милоста кон мајчиниот јазик – наш долг и свето право“. На конкурсот може да се пријават учениците од III до IX одд. Потребните информации се дадени во подолу.

148726798_243741607363685_5986472764031456182_n

Конкурс за лого за ЕРАЗМУС + КА229 „Поинакво образование во училницата во природа“

За потребите на проектот ЕРАЗМУС + КА229 „Поинакво образование во училницата во природа“ се распишува конкурс за изработка на лого на проектот. На овој училишен конкурс може да учествуваат учениците од VI- IX одделение. Изработките треба да се придржуваат до одредени правила.

Пропозиции:

1. Логото може да биде изработено на два начина:

 • Нацртано на хартија со големина најмалку А5 формат (хартијата треба да биде мазна, препорачливо е да се користи хартија за принтање). Цртежот треба да биде скениран (не фотографиран)
 • Дигитално лого (екстензија/формат: x.jpg; x.png, logo on transparent background)

2. Текстот во логото треба да биде на англиски јазик. Ве молам внимавајте на буквите и нивната големина, тие треба да бидат јасни и читливи.

3. Логото на проектот треба да асоцира на идејата на самиот проект. На следниов линк можете да најдете детали за проектот. (http://oulazoangelovski.com.mk/?p=7802 )

4. Логото треба да ги содржи државните знамиња на сите четири држави партнери во проектот (Македонија, Естонија, Латвија и Романија).

5. Од сите изработени логоа ќе бидат избрани најдобрите 3 коишто ќе се натпреваруваат со останатите логоа од другите држави, партнери во проектот.

Изработените предлози треба да бидат испратени на мејлот на milena.ignjatova@oulazoangelovski.edu.mk со назнака „за училишниот конкурс за лого“, најдоцна до 17.02.2021год.

** за подетални информации обратете се кај наставници по математика, природни науки, биологија, хемија и/или физика.

Резултати од училишниот конкурс по повод Денот за побезбеден интернет

Во периодот од 15.12.2020 год. до 20.01.2021 год. рамките на ЕРАЗМУС+ КА229 проектот „Млади новинари денес – одговорни дигитални граѓани утре“, по повод Денот за побезбеден интернет, беше распишува училишен конкурс за изработки во 3 категории: кратко видео, дигитален стип и расказ.

Доставените изработки од учениците беа разгледани од комисијата од наставници одговорни за конкурсот и според дадените критериуми наградени се следните ученици:

Најдобро видео

Најдобар дигитален стрип

Најдобар расказ

Одбраните изработки (најдобро видео, 3 најдобри стрипа и 3 најдобри раскази) во февруари ќе учествуваат на меѓународен натпревар во рамките на ЕРАЗМУС+ проектот.